Д-р Илиев: Ситуацията ще доведе до много тежки проблеми


Д-р Илиев: Ситуацията ще доведе до много тежки проблеми
15-03-2020 15:26 | Тема: Спорт | BGbasket.com

Бившият лекар на редица футболни отбори и доайен в спортната медицина д-р Михаил Илиев коментира пред "Тема: Спорт" последните събития, породени от мерките срещу коронавируса.

 

Интервюто е с футболна насоченост, но има интересни моменти за всеки спортен фен.

 

"Не можеше да не се отложи първенството предвид държавните разпоредби. Логично бе това да се случи и ще доведе до много тежки проблеми за клубовете. Основно за играчите и за президентите. Каква ще е мотивацията им да тренират? Решението за прекратяване за един месец е правилно."

 

Как ще се процедира от тук насетне?

 

- Ние от медицинската комисия каквото трябва, сме го организирали и сме разпратили на клубовете какви са препоръките и мерките. Играчите трябва да започнат да свикват с промените. Възможно е да има мрънкане, самоконтузване на тренировките.

Да не съм на мястото на президентите или който осигурява финансирането. Защото ви е ясно, че играчите ще си искат заплатите, договорите им трябва да се изпълняват, а приходите ще са никакви.

 

Сега, като няма мачове, ги няма и рекламодателите. Щом го няма продукта, ги няма и парите.

 

Другото нещо е, че докато тече тренировъчният процес, на играчите ще продължат да им се купуват съответните медикаменти - витамини, възстановителни и масажни средства и т.н. Сега ще се харчат и пари за превантивните неща, които ние сме предписали на клубовете, за да може докторът на дадения отбор да започва да работи.

 

Ами, ако ги няма парите в клуба за дезинфектанти - трябва да се пръскат съблекалните, рейсовете, да се купят термометри.

 

Трябва всеки ден да ги проверяваш и да са длъжни честно да казват дали в семейството си имат заболял човек. Става много сложно, но така е в цял свят.

 

На всички е ясно, че тези тренировки няма да са никак пълноценни. Ще им трябват ли после на отборите кратки лагери, за да влязат в нужната форма след този един месец без футбол?

 

- Това ще бъде мъка за всички - треньори, играчи, доктори, масажисти... Ами, ако се закъса с парите? А има такива клубове, които не са добре финансово. Аз съм бил в клубове, в които е имало кризи за пари и зная колко е трудно и сложно, защото старите играчи си искат своето. Тогава може да започнат да се симулират контузии, а старите играчи знаят как да го правят - разтегнах отзад и готово. Създава се нетворческа среда и атмосфера за работа. Трудно и неприятно е.

 

Откъде дойде всичко това, има хиляди теории, но реалността е тази и трябва да се съобразяваме с всички мерки и предписания. Не дай си Боже да излезе положителна проба на някой футболист от елита или Втора лига, защото те са под по-сериозно наблюдение. Това значи тотална карантина за играча, за отбора, за семействата им. Буламачът е готов. Ужасът е голям.

 

Какви са ходовете?

 

- Аз съм шахматист и знам, че когато си в трудна позиция, не трябва да бързаш само и само да направиш ход. Уж виждаш спасителния ход. Не, всяко действие трябва да се премисля. Трябва постоянно да се държи връзка между доктора на клуба и РЗИ (Районната здравна инспекция). Във всеки един миг, когато някой е подозрителен, лекарят трябва да сигнализира и ако е нужно, да се насочват към инфекциозните болници. Трябва да сме дисциплинирани. РЗИ е работещата и важна институция в случая. Трябва да се спазва карантина. Най-вероятно и футболният съюз ще затвори за определено време.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: коронавирус, COVID-19
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи