Молбата на един фен: Да спасим сезон 2019/2020!


Молбата на един фен: Да спасим сезон 2019/2020!
16-03-2020 09:02 | BGbasket.com

BGbasket.com винаги е давал думата на хората, които обичат баскетболната игра.

 

Мартин Старчев от Стара Загора ни изпрати едно свое мнение, което съвпада и с нашата надежда скоро отново да има баскетбол по българските терени. Публикуваме го без редакторска намеса:

 

Здравейте, пиша ви като фен, привърженик на отбор от НБЛ, а и изцяло на баскетбола от България, Европа, НБА. Пиша ви както едно време се пишеше писмо до редакцията на определен вестник. Така, малко старомодно, но все пак и аз не съм вече от най-младите. Просто едно пораснало момче, все още запалено по любимия спорт с оранжевата топка.

 

Пиша в едни времена, доста странни. С необичайни рестриктивни мерки, изискващи търпение и сила. Когато целият свят е поставен под безпрецедентна карантина, по-строга дори от военни времена. Но нека не бъда голословен и отегчителен - всички знаем за вируса преобърнал в момента битието ни, засегнал даже и нашия спорт.

 

Както знаем всички ние, фенове и пряко свързани с играта - спортисти, треньори, ръководители, и при нас всичко спря, просто спря, наложено от обстоятелствата. И знаейки, че вие сте трибуна и отзвук пряко на баскетбола в България и сте уважавана медия с голяма аудитория и имидж, поставящ ви сред лидерите в бранша, реших да се обърна към вас с апел или по-точно с молба за публичност.

 

Към цялата баскетболна общност, към всички фенове - малки и големи, страстни и умерени, към всички играчи, спонсори, треньори, президенти.

 

Молбата ми е следната: Ако времето, ситуацията и здравословната картина в страната ни след изтичането на срока на извънредното положение позволява, нека да се опитаме да спасим сезон 2019/2020.

 

Не на всяка цена, но с много желание и воля от страна на всички. Да се опитаме, а не просто да обявим шампион и да затворим страницата за тази година. Защото всички ние, феновете го искаме, а и заслужаваме. Доказали сме го.

 

Макар и оредели, измъчени, изстрадали, често огорчавани и разочаровани през годините от трудностите, съпътстващи осъществяването на баскетбола на професионално ниво в България.

 

И за да не бъда просто един хленчещ запалянко, ще ви посоча 10 (колкото са отборите в момента в НБЛ) причини, заради които, ако е възможно, трябва да продължи шампионатът след кризата:

 

1. Балкан и неговите фенове. Всички знаем какви са те и как станаха шампиони отново след 30 години дълго чакане. Дори сега да ги обявят за шампион отново, едва ли и един от тях ще се зарадва на това, с протокол или писмо да научи, че са първи, а не в залата - там пред 4000 бесни люде, живеещи няколко поколения с успехите и трудностите на техния любим отбор, символът на Ботевград. И съм убеден, че и те, като мен, искат да го видят отново да става шампион или достойно да отпадне, но там, на паркета, сред викове, аплодисменти, пот, сила, блъскане и накрая най-сладкото в еуфория да слязат долу при играчите и да вдигнат заедно с тях трофея. Както и заради усилията на всички играчи, треньори и т.н.

 

2. Левски и неговите фенове. Те също, не по-малко от балканци желаят това да се случи. Да видят любимия си отбор да прави требъл. Тити да постигне желаната цел. И той, ако е искрен и все още толкова горящ на терена, би ме подкрепил, би мислил като мен. Защото само на терена той и отборът му могат да докажат, че те са най-добрите и най-много заслужават да са първи.

 

3. Рилски спортист и Данчо Бозов. Нима ще оставите това момче да си тръгне от игрището просто ей така. След 20 и няколко сезона. Точно, когато отборът му набираше скорост и добре сглобен можеше да бие всикиго. Просто няма да е честно. Дори само заради него, който се върна от страшна контузия на 41 години. Нека да покажат с Удо, че и те могат. Могат да са първи, могат да пълнят залата и да вдъхновяват малките.

 

4. Берое. Ето тук, без да съм пристрастен, ще бъде много жалко. Такъв отбор в Стара Загора досега не се беше събирал. 8 !! национала, трима здрави американци и Любо Минчев отзад. Дали ще могат да изградят перфектния отбор и ще премажат всеки безапелационно или ще направят най-гръмкия звезден провал, не знаем и може само да гадаем. Затова дайте шанс, вижте на какво са способни, не забравяйте публиката на Берое, жадна за успехи и красиви изпълнения. А и Павката Маринов, Иван Лилов, заедно със Сашо Янев имат една неизядена шампионска торта, която ги чака някъде там в бъдещето.

 

5. Академик София и младите надежди. Макар вече да е клише това, наистина тези млади момчета, толкова талантливи, показват вече трети сезон, че все повече задобряват и израстват. Защо да им спираме ентусиазма и желанието да се докажат? Този сезон им е особено силен и знаков.

 

6. Академик Бултекс 99. Е да , този сезон не е мечтата им, но все пак имат шанс да спечелят за първи път Балканската лига и да вземат реванш от някои отбори, за да намерят мястото си в това първенство.

 

7.Черно море Тича. За първи път от дълго време залата им беше започнала да се пълни и да се усеща онази забравена атмосфера от шампионските години. Да се гради стабилен отбор с потенциал за нещо повече от една, две изненади. Да се възражда една легенда, дала толкова много добри играчи през последните години. Точно сега да се прекъсне това е незаслужено за тях.

 

8. Черноморец. Бургас - след няколко години извън елита, те се завърнаха със стремеж за челни позиции. А дали ще се върне публиката, дайте шанс и на тях.

 

9. Спартак Плевен. Сезон-мъка, почти отписан, но… Публиката все още пълни старата зала, където чува отзвукът на онези славни дни, когато и Реал Мадрид трепереше там. Готови винаги за изненади и бомби, нека да ги видим. Да се отплатят на верните привърженици и малките фенове.

 

10. Ямбол. Последни, но не и по значение и влияние. След идването на Тони Дечев възраждането на славния тим малко по малко започна да става факт. Те тъкмо заиграха по правилния начин, зала Диана почна да се оживява и дойде това гадно прекъсване. Несправедливо.

 

За да не звуча като превъзбудена, патетична ученичка от 80-те, седнала да пише есе, ще сложа край на това писание. С надеждата, че времената ще ни позволят да видим по-слънчеви дни за нашия баскетбол скоро. Че няма да разберем служебно, по интернет, че шампионът е вече определен и всичко е приключило преди още да е започнало.

 

И да завърша положително, нека се отърсим от черната неяснота на настоящия ден, да си припомним стария рефрен на R.Kelly - свързан с Майкъл Джордан, когато победи чудовищата в онзи филм - I believe i can fly! От името на всички фенове в България!

 

__________________

 

Абонирайте се за канала на спортното предаване СТУДИО СПРИНТ в YouTube

 

 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Twitter

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Коментари
Други новини