От епидемиолог: Бъдете търпеливи, до 2-3 седмици трябва да има добри новини за пандемията


От епидемиолог: Бъдете търпеливи, до 2-3 седмици трябва да има добри новини за пандемията
25-03-2020 16:35 | dnevnik.bg | BGbasket.com

В понеделник регистрирахме 200-ния потвърден случай на COVID-19 в България. Времето, което беше необходимо за да бъдат докладвани първите 100 случая, беше 12 дни. За вторите 100 случая бяха достатъчни по-малко от 4 дни! Това е ясен признак за ускоряване на заболеваемостта. Какво можем да очакваме през следващите дни и седмици от епидемията в България?

 

Ще започна с две добри новини. Първо, фактът че дотук има само 3 смъртни случая е известен окуражителен прогностичен белег за размера на реалната епидемия - т.е. за броя на все още неразкритите случаи, за които не знаем, че са заразени. И, второ, благодарение на стряскащия пример на Италия и на ранна мобилизация България предприе първите мерки за ограничаване на предаването доста експедитивно и рано.

 

В това отношение имаме известна преднина в сравнение с други държави в Европа, гледано спрямо етапа на епидемията у дома. В случая правителството трябва да бъде похвалено за бързината на мерките и за това, че даде силен мандат на специалистите от щаба за борба с епидемията.

 

Стъпките за социално дистанциране са най-ефективният инструмент за пресичане на пандемията. Интензивните социални контакти са "горивото" на епидемиите от въздушно-капкови инфекции. Когато хората в обществото контактуват помежду си с голяма честота, епидемията лумва. Когато хората си останат вкъщи, контактите спират и това отнема "кислорода" и "задушава огъня".

 

Само че при коронавируса резултатът не идва моментално след въвеждане на мерките. Така е поради една особеност, която съм коментирал и преди. Това е дългото време, което минава от момента на заразяването до настъпването на тежките симптоми. Забавянето в протичането на инфекцията съответно води до подобно по дължина забавяне между момента, в който сме въвели мерки за социално дистанциране, и момента, в който те биха дали желания резултат (намаляването на броя на заболелите и починалите).

 

Или другояче казано, случаите, които ще бъдат приети в болница след седмица, ще са хора, които са се заразили 3 или 4 седмици по-рано - доста преди въвеждането на мерките за дистанциране. А тези, които се разболеят, да речем, след две семици, ще са хора, заразили се малко преди въвеждането на първите ограничения в България, и т.н.

 

На практика това означава, че при въведени мерки, дори много стриктни, случаите ще продължават да се покачват, докато не мине близо месец.

 

Нещо повече - през следващите семици потвърдените случаи ще започнат да нарастват по-стръмно, с повече болни на ден и най-вероятно при зачестяване на смъртните случаи. За съжаление към края на седмицата вероятно ще се докладват вече по над 50 нови потвърдени случая всеки ден, а следващата ще се стигне до регистриране на стотици дневно.

 

Подобно нещо, макар и в друг мащаб, се случва и сега в Италия. Въпреки че хората там са "заключени" вече от повече от 2 семици, през предишните дни там епидемията се движи от драматична към по-драматична и над 600 души си отиваха от инфецкията всеки ден.

 

И това именно е втората особеност на епидемията. По самата си природа разпространението на инфекциите е процес, разклоняващ се на всяка стъпка от разпространението по модел на геометчична прогресия. Всеки зара̀зен заразява средно два или повече човека и те на свой ред по късно като заразни също заразяват по двама или повече и т.н.

 

Какъв е изводът от всичко това за нас, които сме в тази мъчителна "временна мярка за неотклонение"?

 

Просто давайки си сметка за тези особености на начина, по който работят мерките за справяне с коронасируса, ни дава разбиране и воля търпеливо, дисциплинирано и, бих казал педантично, да се придържаме към карантинните мерки, без да се обезкуражаваме от факта, че броят на докладваните случаи ще започне да нараства по-бързо.

 

Ако стриктно си стоим вкъщи, след около 2 до 3 седмици най-вероятно ще започнем да виждаме забавяне на нарастването, което ще е разултат от първата вълна мерки, въведени преди 10 дни.

 

И после, една седмица по-късно, се надяваме на плато в кривата и евентуално начало на спад, което ще е резултат от по-строгите мерки за ограничаване на движението, въведени миналия петък. С други думи, ако сме дисциплинирани и търпеливи, само след месец може да имаме конкретни и окуражаващи резултати. Всичко зависи от нас.

 

Ето - успях и да завърша с добра новина!

 

Авторът е епидемиолог от Оксфордския университет и е част от Европейския център за контрол на инфекциозните болести. Текстът е от профила му във "Фейсбук" и е публикуван от dnevnik.bg с негово съгласие.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: коронавирус, COVID-19
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи