Васил Кифев: Да си дадем въздух, да се прегрупираме, и от 1 септември да играем баскетбол


Васил Кифев: Да си дадем въздух, да се прегрупираме, и от 1 септември да играем баскетбол
(Снимка: facebook.com/beroebasketball)
05-04-2020 14:02 | Мария Мицова

Берое има конкретна идея как могат да се случат нещата в НБЛ. Президентът на клуба Васил Кифев сподели, че е искал да изчака ситуацията да се уталожи, да се премисли случващото се, и след това да се говори.

 

Старозагорският отбор е на позиция, че към момента трудно може да се продължи първенството, затова ще изготви предложение до БФБаскетбол следващият шампионат да стартира по-рано - с тренировки през август и начало в първите дни на септември. Заради юридическите изисквания, Берое е за нулева година и да се вземе класирането от предишния сезон за европейските клубни турнири, като БФБ да лобира за четири квоти за нашата страна. Така и Берое, и Рилски спортист няма да имат спор помежду си за трето и четвърто място.

 

При стартиране на сезона по-рано, и баскетболистите ще имат възможност да заработят още една заплата, която няма да получат в края на този, и ще се подготвят и тренират организирано без голяма пауза.

 

"Ситуацията беше изключително комплицирана. В този момент, в който се случваше всичко, началото на кризисния период, имаше много неясноти. Не се знаеше как ще протече това, не се знаеше юридически как стоят нещата. Не виждам как клубовете могат да решават, всеки си има виждания и интереси и те се защитават. Ситуацията беше в прекалено ранен етап и затова нямаше нужда от публични излияния и нападки. Трябваше да помислим," обясни Васил Кифев защо се въздържа от изказвания, когато от BGbasket.com го потърсихме преди две седмици.

 

"Истината е, че трябва да се намери точка на пресичане и всеки да направи компромис. Трябва да се даде реалистично, креативно и работещо предложение. Всеки, отстъпвайки назад, да прегърне идеята и да тръгнем в една посока. Аз комуникирам с всички клубове в момента. Ние трябва да направим цялостен анализ на ситуацията, за да разберем, кое е най-добро за всички. В този период не се знаеше ФИБА каква посока ще зададе по отношения на първенства, класирания, европейски клубни турнири, играчи. От гледна точка на клубовете, за този период въпросите бяха повече от отговорите.

 

"Сега горе-долу нещата вървят в посока, в която можем да се обединим, не само четирите водещи, а всички. При един анализ, желанието на някои клубове е първенството да се продължи, бе с цел да се покаже в плейофите какво можем. Но какво биха били плейофите, ако някой не участва от останалите. Нашата позиция е такава, че шампионатът трябва да се доиграе, но виждаме, че възможността е все по-малка. Два-три отбора ако тръгнат да бойкотират участие, ще стане неприятно. Перспективата да се случи нещо е минимална. Ако тръгнем да мислим за прекратяване и обявяване на шампион, това юридически ще създаде проблеми. Има вече федерации и първенства, където един клуб не е съгласен, и ето - няма право да обяви класиране и шампион.

 

Не е реалистично да се мисли за играене на баскетбол. Дори да ни пуснат да тренираме, няма да има свободен достъп за публика.

 

Левски направиха качествен отбор, загубиха един мач от Балкан у дома с много отсъстващи хора и кош от центъра, но спечелиха после Купата. Балкан играха много постоянно, убедително, спечелиха навсякъде, случайно загубиха от нас в Ботевград. Ние през сезона се прегрупирахме, имахме възможността да привлечем възможно най-добрите български национали, едва ли това ще се повтори. И ние искахме да се случат нещата. Рилски спортист наблегна на опитни състезатели и много класни, високоплатени чужденци. Тези четири отбора се открояваха. Но чисто юридически, ако не се доиграе първенството, няма как да има класиране. На фона на това, което е до момента, никой няма да се радва на титла или медал. Час по-скоро да загърбим тази ситуация и да продължим напред.

 

Ако има европейски клубни турнири изобщо, се очаква намаляване на бюджетите на всяко ниво, това ще е разход, който не много хора ще могат да си позволят. Но ако тези четири клуба могат, Георги Глушков и Нора Рангелова могат да се преборят със своя авторитет за четири квоти. Ако стане така, нормално е да се вземе класирането от миналия сезон. Балкан и без да е шампион този сезон, с титлата от миналата ще може да играе Шампионска лига. Не е ясно дали и четирите отбора ще искат да играят догодина, затова няма смисъл сега да го мислим така. Реално битката ще е между нас и Рилски спортист, за това кой да вземе третата квота, но ми изглежда съвсем изпълнимо да се извоюват четири квоти за нас. Ако се наложи, ще отстъпим мястото си на Рилски спортист за европейските клубни турнири.

 

Нещо, около което трябва да се обединим е, че трябва да стартираме с баскетбола от 1 септември. Ако има желание и се помисли - може и да се доиграе този сезон тогава. Но може и просто да се направи по-дълъг следващ сезон. В момента има натрупано огромно напрежение, противостояния. Отвсякъде ни засипват с паника. Не може да е приоритет това. Да си дадем малко въздух. Да се прегрупираме, и на 1 септември да играем.

 

Ако разсъждаваме, на база на това, че четирите отбора се отличават като селекции, и те биха играли полуфинали, тяхните състезатели трябва да си получат заплатите за май месец включително. Останалите шест, би трябвало да получат и за април. Така както ФИБА препоръчва - 50/50 - трябва всички да дадат по-малко. Затова съвсем нормално е за тези шест отбора да вземат заплатите си до март включително, да не вземат за април. За четирите, да се вземат до април, като не се вземат за май. В крайна сметка, всеки клуб може да подходи индивидуално и ако имат възможност да изплатят пълните договори на играчите.

 

Но всеки клуб трябва да се подготви, да се направи план и възможност следващия сезон да е 10 месеца и там играчите да получат една заплата повече. За да имаме повече мачове, да започнем подготовка на 1 август, да започнем да играем от 1 септември баскетбол. Стартирайки по-рано, ще компенсираме липсата на баскетбол. Националните състезатели ще имат по-сериозна възможност да се подготвят за квалификациите ноември месец.

 

Играчите са се събрали, трябва да си регистрират Асоциацията. Нека да има колективен договор, да се регулират заплатите. Всичко е на взаимен компромис. Колкото по-скъпи са българските играчи, толкова по-необходими ще са чужденци. Българските играчи просто са малко, а има постове, където няма общо четири човека в цяла България, камо ли състезатели за 10 отбора. Всичко е въпрос на разговори.

 

Треньорите са ни на заплата 12 месеца, няма как тях да ги пренебрегнем. Треньорите са ни най-важни. Кризата е много тежка за старозагорския баскетбол като цяло. Ще се лишим от доста неща, защото виждахме как можем да имаме успехи. Жените спечелиха Купата на България, доминираха в първенството, имаха шанс да спечелят пак Адриатическата лига, бяха много близо до требъл дори. И при подрастващите, от 4-5 години инвестираме в треньори, 12-годишните ни деца са безапелационни, щяхме да се борим за титла. Мъжкият отбор също бе в състав да атакува първо място.

 

В крайна сметка, ако се обединим около нещо градивно, ще дадем възможност на Федерацията да вземе решение, да свършат своята работа. Всеки, правейки компромис със себе си, ще даде перспектива за българския баскетбол," завърши Васил Кифев пред BGbasket.com с призив към всички клубове в НБЛ.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Берое
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи