Прогноза: 303 загинали от Covid-19 българи до началото на август


Прогноза: 303 загинали от Covid-19 българи до началото на август
08-04-2020 19:20 | iconomist.bg | BGbasket.com

Разхлабването на мерките за дистанциране прекалено рано може да доведе до нови пикове на заразяване

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ НА ICONOMIST.BG

 

Американският Институт за здравна метрика и оценяване в Сиатъл (Institute of Health Metrics and Evaluation, IHME) прогнозира 303 починали от Covid-19 в България до началото на август. В свое изследване институтът сравнява 30 държави, като анализира времето за въвеждане на ограничителните мерки и натоварването на здравната система като наличност на легла в болниците и в интензивните отделения, както и на белодробните вентилатори. Прогнозирането залага на траекторията на кривата на смъртните случаи и скоростта на въвеждане на ограничителните мерки.

Според анализа пикът на натоварването на здравната система в България ще настъпи на 24 април, като на тази дата се очакват 10 починали от болестта. Прогнозираните данни са с голям елемент на неточност – на 24 април броят на починалите ще варира между 0 и 57, като 10 е средната стойност. Така очакваният общ брой починали в началото на август варира между 241 и 408. В България болничните легла са достатъчни, но се очертава недостиг от 74 белодробни вентилатора (вижте данните) в деня на пиково натоварване. 

Данните се променят ежедневно, като отчитат актуалното развитие. "Наблюдаваме абсолютно категорично, че социалното дистанциране, когато е добре прилагано и поддържано, контролира епидемията, намалявайки смъртните случаи", казва директорът на IHME д-р Кристофър Мъри пред в. "Гардиън".

"Траекторията на всяка нация ще се променя и особено драматично ще се влошава, ако хората спрат да спазват социалното дистанциране и се отпуснат другите мерки", допълва той.

Мъри предупреждава, че разхлабването на мерките прекалено рано през първата вълна на пандемията може да доведе до нови пикове на заравяване, хоспитализация и смърт.

"За да намалят риска от втора вълна там, където първата е контролирана чрез стриктно социално дистанциране, правителствата трабвя да обмислят масово тестване, проследяване на контактите и карантина за заразените, докато се създаде ваксина и тя получи масово производство и разпространение", казва Мъри.

Великобритания ще е водеща в Европа по загинали – 66 315, показват данните на IHME. Тези стойности са по-високи дори от очакваните в САЩ 60 415 смъртни случая и се дължат основно на закъснението с въвеждане на ограничителни мерки. В Гърция се очакват 417 загинали, в Румъния – 804, в Швеция – 4182, в Италия – 20 300.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: коронавирус, COVID-19
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи