Поли Цекова: Боби ще донесе на България това, което чакаме дълги години


17-04-2020 19:00 | Мария Мицова

"Сигурна съм, че ще бъде драфтирана Боби, на кое място, кой кръг, няма значение," казва шампионката на женската НБА Полина Цекова от дома си във Франция. И тя заедно с нас и Борислава Христова ще очаква с нетърпение Драфта, който предстои тази нощ, за да чуе отново българско име. "Видях, че се смята, че ще я изберат около трети кръг, но много ми се иска да има приятна изненада. Боби е толкова слънчево момиче, привлича нещо със своята усмивка. Американците обожават такива хора. То навсякъде ги обожават. Боби ще донесе много гордост на всички."

 

Потърсихме Поли Цекова, за да сподели и тя своите преживявания в женската НБА. Поли заминава за САЩ вече на 30, като доказан състезател в Европа, но за един сезон с екипа на Хюстън Кометс постига най-голямата цел - титлата. Нещо, което доскоро признава, че не може да осъзнае напълно. 

 

"Аз не вярвах. Моят агент ми каза, има женска НБА, и аз си мислех, че се майтапи. Докато вървеше Драфтът, аз още продължавах във Франция шампионата. Тогава две години поред точно имах много добри статистики, бях избирана за най-добра чужденка тук, и Хюстън Кометс са избирали по статистиката. Той ми се обади на другия ден и каза - Драфтирана си. Не му повярвах, че съм на 10-о място."

 

"Тогава аз отказах да отида, отидох чак на следващата година - 1999. Бях в много сложна лична ситуация тогава. Хюстън поискаха да ме видят на Коледа 1998 година, за да знаят дали да задържат правата ми. Отидох и тренирах три дни с треньора на Хаким Олайджуон. На следващия май месец, имах и виза, и билет, и 48 часа преди полета още не бях готова да тръгна. Тогавашният ми съпруг ми каза - той е ръгбист - че ако му предложат All Blacks, няма да те питам изобщо. И за една нощ си събрах багажа. Нямаше онази тръпка, но аз до преди 10 години дори не осъзнавах какво означава да имаш шампионски пръстен от НБА. Може би наградите, които получих след края на кариерата си, с тях успях да осъзная по-добре."

 

"Толкова трудно не ми е било никога. За 3 месеца ставаш друг човек. Аз попаднах в отбор със Синтия Купър и се познавахме много добре и тя ме взе под крилото си. Виждаше колко ми е трудно и ми помогна. Ако не бе тя, щях да се върна. Но българското надделя - казах си - ако се върна, комшията ще ми се смее, майка ми няма да се гордее."

 

"На Боби няма да ѝ е толкова трудно, тя вече 4-5 години е там. Сигурна съм, че тя ще успее, няма значение кой номер е в Драфта. Дори да не пробие в първата година, трудно се печели игрово време, но ще дойде времето ѝ. Моята цел бе друга, да ми се впише в спортната биография това. Следващата година треньорът на Хюстън идва в Тарб да иска да се върна, и му отказах. След това и Синтия Купър ме повика, беше станала треньор във Финикс, но тогава бяха станали точно атентатите, и ѝ отговорих - страх ме е."

 

"Трябва търпение. Научих се там да обръщам страницата много бързо. Плачех непрекъснато, докато не осъзнах, че с 4 мача на седмица, няма време да се плаче. Аз съм много взискателна към себе си. Имах и шанс - една от малкото европейки съм, които са получавали отначало много игрово време."

 

"Една къща, за да е добре построена, всичко тръгва от основите. А моите основи са в България. Мая Герданова ме възпита така - никога да не забравям откъде съм тръгнала и каква съм била."

 

"Българският баскетбол има нужда от свежестта на Боби. Пожелавам ѝ здраве. Ще има много трудни моменти, и да не се отказва. Да сложи амбициите си в едно малко ъгълче в главата си и в момент, в който ѝ се види трудно, да отвори това ъгълче и да си каже - а, не, трябва да продължа. Дано да донесе на българския баскетбол това, което чака дълги години. И усмивката да не слиза от лицето ѝ."

 

Още много - във видеото.

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Борислава Христова, WNBA
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
7dnisportbg
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи