Полина Цекова: Бих работила винаги с младите в България, но дали някои хора биха ми позволили?!


21-04-2020 17:09 | Мария Мицова

Полина Цекова е една от всепризнатите български баскетболистки. За шампионката на WNBA са чували навсякъде, а тя продължава да получава признание след признание във Франция, където живее и работи от години.

 

С Поли Цекова разговаряхме за живота в Тарб в момента, в социална изолация, за потенциала на българския баскетбол, и за това - би ли се върнала да работи у нас.

 

"На моменти се чувствам като в американски филм. Нашият департамент е на първо място по смъртни случаи във Франция. Стоим и чакаме. Навсякъде има недисциплинирани хора. Не е момент да се делим на хора и спортисти. Ще има клубове, които ще са ощетени финансово, но няма по-важно от здравето."

 

В поредно издание на Студио СПРИНТ Поли Цекова разказа, че не зависи от треньорската си дейност, защото от шест-седем години работи като организатор в местна консерватория. В момента тя е държавен служител, назначена на доживотен договор, и е благодарна за шанса, че е финансово сигурна.

 

Българките в WNBA

 

"Имам билети за България за края на юли. Никога не ми се е искало така да се прибера. Знам, че трябва да се прибера и да стоя 14 дни в карантина. Но съм съгласна и на това, за да съм там със семейството си," призна плевенчанката. "Дъщеря ми Емма се чувства добре, не излиза изобщо, сега е при баща си. Сама бях на Великден, пием по бира с приятели виртуално. Имам и рожден ден в края на месеца, но всичко се отлага. Няма да седим и да плачем. Трябва да се лишим от комфорта си за 2-3 месеца в интерес на здравето на всички."

 

"Дано да се състои световното за юноши, в София, защото знам, че в България ще го направят отлично," продължи Поли Цекова. В момента шампионатът е отложен за месец август. "Надявам се да се състои, защото колкото и да му е трудно на баскетбола в България, от години има война на его, трябва да се направи нещо за тези момчета и момичета."

 

"Много се радвах за момичетата U20, които станаха шампионки миналото лято. Голяма работа, че е било Дивизия Б. За да станеш шампион на каквото и да е ниво, трябва да си работил и трябва да се признаят заслугите на Таня Гатева и Албена Бачкова," отбеляза легендарната ни състезателка.

 

"Аз винаги бих работила с млади. Но аз имам въпрос - дали някои хора ще ми позволят да работя?! Понякога имам чувството, че в България не мърдаме. Не може да се живее със спомените отпреди 30 години. Трябва да се работи, има много неща да се правят. И трябва търпение. С млади хора не става всичко за една година. Трябва да работиш 3-4 години и да очакваш тогава резултат. Има много момчета, много материал в България, но трябва да се работи," завърши Поли Цекова.

 

Абонирайте се за YouTube канала на BGsprint, където ще намерите и останалите епизоди на предаването.

 

Не пропускайте да ни следвате и в социалните мрежи: Facebook (Студио СПРИНТ) и Instagram (@spisaniesprint)

 

Поли Цекова: Боби ще донесе на България това, което чакаме дълги години

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи