Левски Лукойл с предложение за НБЛ с двама или никакви чужденци


Левски Лукойл с предложение за НБЛ с двама или никакви чужденци
(сн. НБЛ)
03-05-2020 16:40 | Мария Мицова

Левски Лукойл ще отправи предложение към Управителния съвет на БФБ и НБЛ да въведе ограничение на броя чужденци в мъжкия елит.

 

Идеята на „сините“ е този брой да се съкрати максимално – до двама, или ако е възможно – без никакви чуждестранни играчи, докато баскетболът ни се възстановява от удара, който понесе от коронавируса.

 

Старши треньорът на Левски Лукойл Константин Папазов сподели визията за подобен проект, който ще даде шанс за изява и развитие на младите баскетболисти, които в момента спират рано-рано със спорта, тъй като няма накъде да продължат.

 

Наставникът се върна и на решението на УС на БФБ да спре сезона в НБЛ на 16-и април – решение, на което само той не даде глас ЗА.

 

„Не избързахме ли с решението, очаква се отпускане на мерките, от 14 май вероятно ще отворят залите?! Отварят вече стадионите за лека атлетика, почва скоро и футбол. Само аз на 16 април като член на УС продължих да отстоявам мнението си, че трябва да изчакаме, сега е 3 май и вече се вижда как скоро могат да свършат тези ограничителни мерки. За съжаление взехме това решение, но то явно е било правилно, тъй като само от Левски Лукойл бяхме против. Все пак изпитвам удовлетворение, че съм вярвал и съм искал да чакаме - всички други искаха само да спестят две заплати. Всичко останало е скриване зад истината. Аз исках да се играе, защото вярвах, че може да се играе и защото бях сигурен, че ще спечелим. Другите се страхуваха, че няма да спечелят, затова искаха да спрат и да спестят 2 месеца разходи."

 

Какъв ще е крайният ефект на пандемията коронавирус върху българския баскетбол според Тити?

 

„Това може да бъде само едно предположение. То би било реално отражение на едни икономически последствия. Дано хората, които помагат на българския баскетбол, на които трябва да благодарим отново, че го правят така всеотдайно, не понесат такъв тежък удар. Дано те да имат възможност да продължат да финансират българския баскетбол, защото всеки, който дава пари за този спорт, го прави от сърце. Всеки от тях дава пари за един продукт, който не е лош, но не е конвертируем. И трябва да им сваляме шапка, че не се отказват.

 

В глобален мащаб, колкото по-развита икономически е една държава, толкова повече ще пострада. Очаква се спад на заплатите в Европа, на цените на играчите. Решаващо ще е и решението на американското правителство, там имат различно мислене и поведение и ако те бъдат ограничени да напускат родината си, това ще лимитира много бройката на чуждите играчи във всяка страна.

 

Плюсовете за България от нещо такова биха били огромни. Като изключим годините от 2003 до 2010, когато Лукойл Академик на Тодор Стойков и компания представяше достойно България в Европа, след 2010-12 присъствието на българските отбори в Европа не помага с нищо за развитието на българския спорт. Успехите на Лукойл Академик наистина бяха значими, след това няма повече такива.

 

При това развитие на събитията, се надявам да можем да помислим върху това, което господин Златев предложи през лятото на 2016-а година пред УС на НБЛ - да въведем лимитиран брой чужденци или никакви. Тогава това бе прието на нож, а въпреки че тогава бяхме от различни отбори, аз подкрепих това предложение. Това, което тогава егото не ни го допусна, може да ни принуди ситуацията сега да го направим.

 

Сега е моментът, видя се, че когато има причина извън нас, каквато е въпросната пандемия, светът не свърши, защото няма шампион. Светът няма да свърши, ако и догодина играят само българи и примерно до 2 чужденци. Баскетбол ще има и с чужденци, и без чужденци. Но сега водеща трябва да стане психологията в света. Да се види колко сме незначителни и колко малко зависи от нас. Аз смятам, че това би било едно правилно решение. Левски и Лукойл, когато бяха разделени преди 4 години, тяхното предложение, подкрепено от мен, тогава се отхвърли, доказателство, че е сапунен мехур твърдението, че става това, което Левски Лукойл казва.

 

Това ще правилното решение за младите, за надеждата на тези млади момчета, когато станат на 19 да се опитат да станат професионалисти, а не аматьори и да търсят да работят нещо друго.

 

Това решение не е за титла на Левски, не за титла на Балкан, не за титла на Берое, не за титла на Рилски спортист. Светът не свърши с това, че един от тези 4 не стана шампион.

 

Светът няма да свърши и ако вземем това решение, което ще даде шанс на много млади български играчи.

 

Апелирам всички мои колеги, хората, които финансират също, да помислят, дали коронавирусът не ни прати този знак. Ако сега не го изиграем, никога няма да стане.

 

В края на 70-те години Иван Тодоров взима решение да има във всеки отбор играчи само по двама играчи над 28 години. И колкото и дискриминационно да е било това правило, то дава резултат. Това поколение на България в две поредни европейски първенства U18 печели два бронзови медала. Нещо, което няма да стане повече, поне не в обозримо бъдеще. Дано ме опровергаят, да кажат, този глупак не позна.

 

Аз не гарантирам, че моето мнение е меродавно, но е шанс. Така или иначе провалихме сезона с това прибързано решение да спрем, поне да помислим, ако не изцяло без чужденци, поне да ги ограничим до двама.

 

Оттук ще произлезе и въпросът с претенциите, които българските играчи могат да проявят, ако се случи подобно нещо. Но аз съм убеден, че българските играчи имат морал, особено големите звезди, те ще се съгласят, че това е за доброто в големия план.

 

За да оцелее женското първенство, когато преди три години останаха два големи отбора, малките отбори поставиха условие да играят само българки, и сега резултатите са на лице. Златко Живков и Иван Ангелов продължават да са последните мохикани, благодарение на тях се играе с чужденки в Адриатическата лига, благодарение на това се видя и резултатът на европейското първенство, Дивизия Б, което момичетата спечелиха. Но колко голяма е амплитудата, от бронзови медали преди 30 години на европейско, да се радваме на този успех сега – първо място в Дивизия Б?!

 

Така че се обръщам към всички мои колеги, те трудно приемат моите решения, но се надявам да помислят и те върху въпроса и заедно да стигнем до най-доброто за младите играчи.

 

Пожелавам на всички да са живи и здрави, но вярвам, че можем да се обединим и всички заедно можем да вземем правилно решение. Няколко пъти вече доказахме, че Левски Лукойл не диктува случващото се в българския баскетбол. Ние просто винаги имаме позиция."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи