Заради пандемията млад български играч спи в баскетболна зала в САЩ


Заради пандемията млад български играч спи в баскетболна зала в САЩ
(сн. Личен архив)
11-05-2020 17:10 | Меридиан мач

Повече от месец 18-годишният Иван Комитски живее под коша в Дейтона Бийч

 

"Бях под карантина с целия отбор, не сме носили маски", казва гардът в Спортната академия DME.

 

Коронавирусът ни накара да живеем по начин, по който не бяхме подозирали. И у нас, както и по света, пандемията създаде ред безпрецедентни ситуации и преобърна живота на много хора. А на другия край на света – в САЩ, едно българско момче разбра буквалния смисъл на сентенцията, че „за да станеш добър баскетболист, трябва да спиш в залата“…

 

Защото 18-годишният софиянец Иван Комитски живя повече от месец под коша.

 

Това се случи в Дейтона Бийч, щата Флорида. „Играя за гимназиалния отбор на Спортната академия DME. Основният ми пост е гард, използват ме и като леко крило" – започва роденият на 16 февруари 2002 г. в София талант. "Дейтона Бийч е на няколко часа от Маями. Като член на Академията ходя на училище тук и карам 12 клас“.

 

Миналата учебна година Комитски бе в Интернационалната спортна академия към училището „Андрюс Озбърн“ в Уилоуби, Охайо.

 

А ето как се случва всичко. С началото на април във Флорда стартира извънредното положение. На момчетата от гимназиалния баскетболен тим на DME с треньор Мат Панаджио им се предлага избор – или да се приберат там, където живеят, или да останат затворени в залата. Те избират второто...

 

„Около 1 април вкараха забраната за излизане от домовете – започва за „Меридиан Мач“ . - Докарахме легла от сградата, в която живеехме дотогава – тя се намира до залата. Така останахме да спим буквално под кошовете допреди дни. Настанихме се на едно от трите баскетболни игрища. Денят ни минаваше по следния начин: тренировка два часа, вдигаме щанги, два часа онлайн училище, и допълнително индивидуални тренировки. Треньорът ни живееше с нас. Имахме обяд, доставян от една жена, която има фирма, подобна на кетъринг. Повечето време беше паста или пиле. Имахме доставка всеки ден по три пъти“.

 

 

Идва и въпросът дали Иван и съотборниците му са били с маски през цялото време. „Понеже бяхме карантинирани заедно, не носихме маски или нещо подобно. Само внимавахме да си мием редовно и хубаво ръцете. Със семейството и с приятелите говорех постоянно. Сега щатът Флорида отмени забраната за излизане и се движим спокойно от къщата до залата и обратно. Трябва да отбележа също така, че по време на карантината излизахме до паркинга – нямаше проблем, защото той е частна собственост на Академията DME. Иначе до залата има стадион, който е отцепен. Там играем футбол по веднъж седмично“.

 

А как се е чувствало нашето момче в цялата тази ситуация. „Не мога да говоря за всички, но лично аз си бях много добре. По цял ден имах възможност да контактувам с топката, съответно да се развивам. Затова и съм щастлив“, заключава Иван.

 

Комплексът на Спортната академия DME е в непосредствена близост до летището на Дейтона Бич е недалеч от митичната писта. Там се провежда най-престижният старт от свръхзвуковите автомобилни серии НАСКАР. А именно – „Дейтона 500“. 500-те мили се равняват на 805 километра. На последното състезание – на 16 и 17 февруари тази година, точно преди старта на пандемията, Доналд Тръмп стана първият американски президент, който е гранд маршал на „Дейтона 500“. Автомобилът на държавния глава, известен като Кадилак 1 и Звяра, направи първата обиколка.

 

Иво Тасев, Меридиан Мач

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи