Людмил Хаджисотиров: Фокусът трябва да бъде върху обучението и развитието на треньорите


25-05-2020 11:01 | BGbasket.com

Старши треньорът на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров взе участие в интересен разговор в проекта на Българско баскетболно общество Баскетбол ТВ и "Двоен дрибъл".

 

Целият разговор можете да чуете във видеото, а някои от акцентите прочетете тук:

 

Колкото и да имах нежелание, щеше трудно да се случи подновяване. Неизвестните в уравнението предизвикаха страх и паника. В България нямаше как да знаем как ще се отрази това, но до момента минаваме по-леко от другите държави. Но след 2 месеца да се подготвиш за 3 седмици, не е нормално. Има нужда от поне 5 седмици. Имаше много фактори, които са повлияли, не само у нас, навсякъде в Европа. Ние сме мисля, единствената държава, която е приела да се зачете някакво класиране от миналата година. Решение, което се прие само и само Балкан да не са първи в едно временно класиране. Но дори да имахме най-голямото желание да се продължи първенството, на практика не можеше да се случи.

 

Не мисля, че ще може да се осъществи по-ранно започване с месец, месец и половина. Може би с 2-3 седмици. Иначе много по-рано ако е, много отбори няма да се справят финансово.

 

На мен ми допадаше идеята за Лятна лига, за да се играе просто баскетбол през лятото.

 

Идеята за лига между България и Македония е добра, и с гръцките ПАОК и Арис, ще стане още по-силна. С два мача на седмица се трупа и опит. И това е добро международно състезание, реален вариант, защото се пътува в региона.

 

С по-малко чужденци ще се отвори голяма разлика между водещите отбори и останалите. Всички искаме българските играчи да израстват. Специално за развитието на младите играчи, повечето се развиват в отбори по-назад в класирането, поне в Европа. Даването на шанс не трябва да става по изкуствен начин. В момента сме на границата.

 

Фокусът трябва да бъде върху обучението и развитието на треньорите на първо място, за да могат да развиват играчи.

 

Нашата Треньорска комисия организираше семинари, които даваха реална възможност за жив контакт между треньорите, лекторите, създаването на връзки. Идеята на посещаването на курса на ФИБА за треньори имаше за цел да създаде унифицирана система, движехме се в правилната посока. Имаше голям потенциал и можеше да промени нещо в България.

 

Важно е да имаш позиция и достойнство, така винаги се намира общ език.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи