Септември възнегодува от решение на БФБ за 14-годишните


Септември възнегодува от решение на БФБ за 14-годишните
(Сн: facebook.com/septemvri.bg)
19-06-2020 11:05 | BGbasket.com

БК Септември не е съгласен с решение на БФ Баскетбол за класирането при 14-годишните момчета.

 

Според съобщение на клуба, там са уведомени с писмо от Българската федерация по баскетбол, че като шести в класирането в Елитната група в регион Запад за момчета до 14 години ще трябва да играят бараж за участие на финалите.

 

Първите 5 отбора от въпросното класиране са класирани директно на финали. ЦСКА заема последната пета позиция с повече на брой точки, 11, като има два мача изиграни повече от Септември. Оттам произтича и негодуванието.

 

Септември изпрати до нас и позицията си, изпратена до БФБ на 17.06.2020 година.

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ЕЛИТНА ГРУПА ЗА МОМЧЕТА (14)

 

Публикуваме позицията без редакторска намеса:

 

ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ НА БАСКЕТБОЛЕН КЛУБ СЕПТЕМВРИ

Уважаеми господа,

Изпращаме Ви настоящата си позиция с най-добри чувства, но и с очакване да вземете справедливо решение.

По никакъв начин не ни се иска да вярваме, че създалата се ситуация е плод на лично отношение към нашия клуб. Ако и други клубове за други възрасти са в нашата позиция, моля да приемете принципната ни позиция правилно. За нас няма значение дали решението Ви ще бъде в наша полза или в наша вреда. За нас обаче е важно да виждаме принципи и правила, които да бъдат справедливи, а също така и еднакви за всички.

При 14-годишните момчета нашият клуб се състезава в елитната група в регион Запад. Към момента на прекратяване на първенството БК Септември има изиграни 8 мача - 2 победи и 6 загуби. И двете победи на БК Септември са над отбора на ЦСКА. Отборът на ЦСКА има 10 изиграни мача - 1 победа и 9 загуби. Победата на ЦСКА е над Чавдар Троян - отбор, срещу който ние бяхме възпрепятствани да се изправим и отбор, който от 9 изиграни мача има 9 загуби.

Въз основа на баланс от 1 победа и 9 загуби Вие класирате отбора на ЦСКА директно на финали, докато изпращате на бараж отбора на Септември, който е с баланс от 2 победи (2 директни победи над ЦСКА) и 6 загуби.

Отборът на Септември има 2 отложени мача - единият от тях не е отложен по вина на Септември, тъй като Левски отложи срещата си срещу нашия отбор, и то по време на грипна ваканция. При победа на Септември в този мач или загуба с по-малко от 78 точки отборът на Септември щеше да излезе преди ЦСКА в класирането и по точкова разлика. Разбира се, със сигурност вярваме, че при крайно класиране трябва да се следват официалните баскетболни правила и да се взимат под внимание директните сблъсъци. Просто изтъкваме факта, че дори и по точкова разлика ситуацията би била кристално ясна (за справка Септември загуби от Левски с 1 точка разлика в първия мач между двата отбора).

Парадоксът е още по-голям, тъй като според Вашите критерии, ако даден отбор си беше изиграл всичките 12 срещи и беше завършил с баланс от 0 победи и 12 загуби, то той щеше да се класира директно за участие на финали - само защото има повече мачове от останалите отбори.

За нас въпросът е принципен. Смятаме, че непредвидената ситуация постави всички ни в много деликатно положение, борейки се за оцеляването си. В този ред на мисли участието ни на бараж е сериозен разход, който не смятаме, че е редно да правим. Убедени сме, че с принципни решения може да мотивирате всички клубове да си стъпят максимално бързо на краката.

Иска ни се да вярваме, че просто е станало недоразумение, което ще отстраните вследствие на писмото ни. В противен случай за нас отново ще бъде много трудно да мотивираме деца и родители да живеят с баскетбола, когато по никакъв начин не можем да им обясним решенията Ви с принципи. Дълбоко вярваме и че е напълно излишно да се дава възможност за излишни спекулации, че фаворизирате един или друг отбор. Молим становището ни по никакъв начин да не бъде счетено и като позиция срещу ЦСКА. Напротив, колегите там също са доказали през годините, че искат да гледаме в една посока за развитието на баскетбола и надали биха останали щастливи от решение, от което имат дивиденти, когато са наясно, че това решение не е справедливо.

Отново повтаряме, че за нас важен е принципът. Както понасяме загубите с достойнство, така искаме и когато сме заслужили някакво признание то да не ни бъде отнемано с лека ръка. Специалистите в клуба ни се трудят безкрайно много, подрастващите живеят за баскетбола, а родителите им живеят за пламъка в очите на децата си. Ние не можем да сме съпричастни в погубването на всичко това.

Ще очакваме отговора Ви максимално скоро и се надяваме на справедливо решение от Ваша страна.

С уважение,

УС на БК Септември

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи