Коста Илиев: Въпрос на организация и на добро влагане на средства е да си върнем традициите в баскетбола


Коста Илиев: Въпрос на организация и на добро влагане на средства е да си върнем традициите в баскетбола
29-06-2020 12:08 | BGbasket.com

Спортният директор на ФИБА Европа Коста Илиев смята, че българският баскетбол отново може да бъде важен фактор в Европа, но за целта трябва да бъдат положени повече усилия.

 

„100-годишнината беше един хубав повод да се припомни, че България е един от пионерите в развитието на баскетбола в Европа, една от първите страни, в които се провеждат национални първенства и които участват на европейски. Ние сме имали изключителни традиции в този спорт. За съжаление в момента не сме от най-силните, има доста по-добри от нас. Баскетболът обаче остава доста популярен у нас, въпрос на организация е, на добро влагане на средствата в баскетбола, за да може да се върнем на традициите, които имаме, и да бъдем в горната десетка на най-добрите отбори в Европа. Има талантливи млади състезатели. Според мен трябва да се положат малко повече усилия да се инвестира в развитието на треньорите. Нивото на един спорт зависи основно от тяхното ниво“, заяви Илиев пред БНР.

 

Той не е спрял да се интересува от развитието на любимия си спорт и в родния си град Видин. „Следя видинския баскетбол. Хубаво е, че той остана, дори в най-трудните икономически времена за България. Клубът съществува, винаги е работел с деца. Това е най-популярният спорт в града. Знам, че в момента изпитва финансови затруднения. Дори с приятели, които не са във Видин в момента, говорим, търсим начини да бъде помогнато на клуба, поне да бъде гарантирана работата на ДЮШ, с добри треньори, с редовни занимания на децата, а евентуално при намиране на по-добър спонсор, да бъде подкрепен и мъжкият отбор. Там, където има мъжки отбор и добри резултати, повече деца се палят и има на кого да подражават.“

 

Коста Илиев говори и за работата си във ФИБА и за постепенното завръщане към баскетболните занимания, които бяха преустановени заради пандемията от коронавирус. „Нашата препоръка към националните федерации е да започнат да възстановяват активната състезателна и тренировъчна дейност, особено с подрастващите. Имаме ръководство как да се провеждат първите тренировки. БФБ е една от първите, които започна да приема тези мерки и подновиха официално състезанията при децата.

 

Спортният директор на ФИБА Европа коментира и приоритетите на световната федерация извън пандемията: „Нашата цел е да станем спорт №1 в света. Факт е, че баскетболът е най-практикуваният спорт по целия свят. Футболът в момента е малко по-популярен от нас като брой на състезатели. Целта ни е да направим баскетбола най-разпространен, не само като брой държави, където се практикува, но и като брой състезатели. Натам сме насочили усилията си. Друга важна цел пред нас е да увеличим броя на жените, които се занимават с баскетбол. Искаме участниците в женския баскетбол да станат колкото тези в мъжкия“, каза още той.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Коста Илиев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи