Преструктурират изцяло мъжката А група


Преструктурират изцяло мъжката А група
(сн: BGbasket.com)
09-07-2020 13:08 | Мария Маринова

Мъжката А група вече ще има изцяло нов облик. Българската федерация по баскетбол подписа договор за съвместното организиране на шампионата с Българско баскетболно общество, като двете страни официално обявиха сътрудничеството си на пресконференция днес.

 

Новата концепция бе разяснена от президента на федерацията Георги Глушков, изпълнителния директор на централата Виктор Кирков и председателя на ББО Орлин Атанасов, като на събитието присъстваха и други представители на сдружението. Основната цел на проекта е да се повиши интересът към баскетбола.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ

 

Една от новостите е, че от следващия сезон А група ще се нарича Българска баскетболна лига, като в нея ще могат да участват всички отбори, членове на БФБ и лицензирани от Министерството на спорта. Идеята е, освен тимовете, които вече се състезават в А група, в новата лига да могат да се влеят и представители на досегашната аматьорска ББЛ, като тя да стане полупрофесионална. 

 

Отборите ще бъдат разделени на четири региона – Запад, Център, Изток и Юг, които да включват по минимум осем отбора. Във всеки регион ще се играе редовен сезон и плейофи.

 

Шампионите и вицешампионите от регионите ще участват на национални финали, които ще излъчат и победителя в първенството. Той ще получи право от следващия сезон да се състезава в Националната баскетболна лига при мъжете, ако отговаря на изискванията, като ще заеме мястото на десетия тим, който ще изпадне.

 

Планира се и създаването на трета дивизия - Б група, в която да се допуска участието и на непрофесионални отбори. Принципът ще бъде същият като в новата Българска баскетболна лига, като и тук победителят ще получи шанс да се изкачи в горния ешелон. 

 

Договорът за съвместно сътрудничество между БФБ и ББО е за следващите три сезона, като може да бъде удължен с още два. 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: А група - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи