Променят наредбите в първенствата за евентуални нови форсмажорни обстоятелства


Променят наредбите в първенствата за евентуални нови форсмажорни обстоятелства
(сн. LAP.bg)
11-07-2020 16:08 | Мария Маринова

Наредбите в първенствата при мъжете, жените и подрастващите ще бъдат променени преди началото на новия сезон във връзка с евентуалното повторно възникване на форсмажорни обстоятелства, както през пролетта заради коронавируса. Това разкри предизентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков. Целта е да бъдат регламентирани стъпките, които следват, в случаи, че шампионатите не могат да се доиграят и това да се знае предварително, за да не възникват полемики.

 

Заради пандемията от COVID-19, през последните месеци в редица първенства в Европа се разразиха дискусии дали да бъде обявен шампион или не, включително и в българското. Идеята е да не се стига отново до този казус.

 

„Мислех си как на 10 март бяхме изпаднали в шок. Ходихме да правим тестове, защото в НБЛ трябваше да играят. Бяхме чули, че тук има заразен, там има заразен. Бяхме в пълна паника и не знаехме какво да правим. На 13 март казаха, че спираме всичко. Минаха четири месеца, вече сме информирани, има си щаб и хора, които спускат заповеди на държавно ниво и знаем какво правим. Мисля, че трябва да поживеем с тези маски и да бъдем дисциплинирани страшно много, да се пазим, да пазим децата и всички останали. Продължаваме да живеем с вируса, така че трябва да се адаптираме“, обясни Глушков.

 

Да се спре спорт за 6-8 месеца мисля, че е пагубно – не само за спортистите, но и за структурите. Трябва да направим такива наредби за следващите години за всички първенства, в които са предвидени подобни стопове, начало и край на първенството, как завършва то като класиране, ако не се доиграе. Досега такива форсмажорни обстоятелства в нито една наредба по света не бяха измислени. Сега те ще бъдат предвидени. Ако се случи до Нова година, ако се изиграят 50% и т.н – какво ще бъде класирането. Трябва да има начало и край. Засега планираме новият сезон да започне октомври месец за всички първенства. Вече ситуацията ще ни покаже“, добави президентът на БФБ.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Георги Глушков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи