Хебър с требъл в ББЛ


Номер 1 за българския баскетбол
Номер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетбол
14-07-2020 15:00 | BGbasket.com

Хебър Пазарджик се пребори за златото и титлата национален шампион за сезон 2019/2020, след триумф на националните финали в Българска Баскетболна Лига.

 

В зрелищен турнир, събрал заедно всички отбори завършили на първо и второ място в четирите региона на Българска Баскетболна Лига, се определи националният шампион за сезон 2019/2020.

 

До финал достигнаха двата най-подготвени отбора и в повторение от финалите през 2017 и 2018 година един срещу друг се изправиха отборите на Спортни таланти и Хебър.

 

Срещата започна ударно за Талантите, които показаха доста висока мотивация и желание да се преборят за златните медали. Със страхотни комбинации и точна стрелба зад дъгата (пет тройки през първата част), успяха да натрупат двуцифрена преднина в началните минути. След пробуждане на Хебър в края на първата част резултатът бе 27:21, като слаба защита и дезорганизацията на Хебър помогна много в играта на софиянци.

 

Втората част пазарджиклии намериха правилното темпо и разликата драстично спадна, като след силни минути на Юли Арабаджийски и Вангел Илиев обратът бе факт и резултатът на полувремето бе 40:44 за Хебър. 

 

В началото на второто полувреме Талантите отново стартираха по-агресивно, което доведе до няколко смени на водачеството. В началото на последната част, след силно включване на бившия национал Велислав Гълъбов, Хебър успя да направи разликата двуцифрена. Това беше достатъчно на пазарджиклии, които не допуснаха намаляване на разликата, а срещата завърши при резултат 69:81 и златни медали за Хебър.

 

Над всички и избран за най-полезен, стана Юли Арабаджийски с дабъл дабъл от 22 точки и 16 борби. 

 

За Спортни Таланти Димитър Търпанов отбеляза 16 и грабна 7 борби. 

 

Статистика от двубоя

 

Видео

 

Националните финали се проведоха в град Перущица под егидата на Община Перущица благодарение на помощта на кмета Мария Витанова – Вуълканова и инж. Милко Цветков. Срещите пренимаха при страхотна атмосфера и добра организация.

 

В турнира участваха осемте най-добри отбра за сезон 2019/20 от четирите региона:

-        Запад - Фаб файв и Спортни таланти

-        Център – Бавни и яростни и Чардафон

-        Изток – Шоутайм и Шабла

-        Юг – Хебър и Ямбол

 

Чрез предварително изтеглен жребии се разпределиха четвъртфиналните битки и схемата за целия турнир.

 

Първият ден предложи доста интересни сблъсъци като всички отбори, които се срещнаха не бяха играли един срещу друг през сезона до момента.

 

След много инересни и оспорвани сблъсъци към полуфиналите продължиха отборите на Спортни таланти, Фаб файв, Хебър и Бавни и яростни, след победи съответно срещу Шоутайм, Шабла, Чардафон и Ямбол, които продължиха да се борят за разпределение на местата 5-8.

 

Вторият ден предложи зрелище, страхотен баскетбол и множество обрати, като две от срещите се решиха след продължения. Денят стартира с две срещи за разпределение на местата 5-8.

 

Шоутайм достигна до трудна победа над Шабла в морското дерби на финалите, а вторият двубой предложи страхотно зрелище, като след доста обрати и едно продължение отборът на Чардафон успя да се наложи над Ямбол и да продължи борбата за петото място в турнира.

 

Така в неделя Шоутайм и Чардафон си осигуриха среща за петото място, а Шабла и Ямбол битка за последните две места в турнира.

 

След двете срещи за 5-8 място се състояха и двата полуфинала.

 

Първият полуфинал беше повторение на финала в регион Запад като един срещу друг се изправиха Фаб файв и Спортни таланти. Двубоят премина през много обрати като Спортни таланти драматично се добраха до продължение, където успяха трудно да се наложат над амбициозния отбор на Фаб файв, с което да се класират за финал.

 

Вторият полуфинал беше повторение на един от полуфиналите в Национални финали 2019 на ББЛ. Един срещу друг се изправиха Хебър и Бавни и яростни. За втора поредна година плевенчани не успяха да се наложат над пазарджиклии. Така Хебър се класира за финал, а Бавни и яростни отново - за битка за бронзовите медали.

 

Последният ден от Национални финали 2020 стартира с решителни битки за 5-8 място където Шабла се наложи трудно над Ямбол, а Чардафон взе дербито с Шоутайм.

 

Мачът за бронзовите медали противопостави шампионите от региони Запад и Център. В отбора на Фаб файв се отрази липсата на основните играчи Мартин Горунов и Краси Кръстев, които пропуснаха важната среща поради контузии. Благодарение на това и страхотната отборна игра, Бавни и яростни успя да се наложи с 57:84 и да завоюва бронзовите медали в турнира.

 

 

Крайно класиране в Националните финали 2020 на ББЛ:
1. Хебър Пазарджик

2. Спортни таланти София

3. Бавни и яростни Плевен

4. Фаб файв София

5. Чардафон Габрово

6. Шоутайм Варна

7. Шабла

8. Ямбол

 

На турнира бяха отличени и най-добрите в отделните категории:

-        за най-много асистенции – Диан Абрашев от Ямбол

-        за най-много борби – Петко Петков от Шоутайм

-        за най-много откраднати топки – Александър Илиев от Бавни и яростни

-        за най-много чадъри – Венцислав Георгиев от Бавни и Яростни

-        за най-добър реализатор – Мартин Чавдаров от Ямбол

-        Най-полезен във финала – Юли Арабаджийски от Хебър

 

Призьорите бяха наградени от президента на БФБ Георги Глушков, изпълнителният директор на БФБ Виктор Кирков, кметът на община Перущица г-жа Мария Витанова-Вълканова и инж. Милко Цветков, собственик на Вила Юстина.

 

Шампионът Хебър Пазарджик е приет да участва в Европейската аматьорска баскетболна лига като първият турнир ще бъде в Полша на 18/19 септември.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ББЛ
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи