Радослав Кочев за трудностите и предизвикателствата в Италия


Радослав Кочев за трудностите и предизвикателствата в Италия
22-07-2020 16:29 | botevgrad.com

Изминалият сезон не бе никак лесен, особено за баскетболистите, състезаващи се в Италия, която бе едно от огнищата на коронавирус в Европа. Сред българите, играещи на Апенините, бе и Радослав Кочев, който се подвизаваше в тима от Серия  C Салерно. Пред botevgrad.com баскетболистът разказа за престоя си в Италия и за предизвикателствата, пред които е бил изправен.

 

„В началото на сезона имах определени проблеми. Основният бе езиковата бариера – не бе особено голям броят на говорещите английски език, най-вече в южната част на Италия, където бях. След това се появи една контузия, която ме спря от игра за около 40 дни и доста излязох от форма. А и проблем бе отиването до залата, тъй като до нея можех да стигна само с кола и трябваше постоянно да търся превоз от някой от моите съотборници или треньори", обясни Кочев.

 

"Тъкмо вече отборът ни бе навлязъл във форма, доста се бе засилил – бихме основните фаворити за титлата, тогава обявиха, че заради коронавируса първенството се прекратява. Това стана на 6 март и всички се прибраха, останахме само аз и другият чужденец (литовецът Юозас Балчунас) в чакане да се възобновят нещата, но така и не се случи.  И на 3 април се прибрах в България с безброй перипетии – с 4 влака, метро, автобус, няколко проверки, полет до Лондон и след това до София, тъй като това бе единственият вариант за момента", продължи той.

 

„Всички в отбора бяхме професионалисти. Някои от тях работеха, други бяха студенти, затова имахме само по една тренировка дневно, вечерта от 20:30 ч.  Пълните професионалисти -  без други дейности, бяхме двамата чужденци и още двама от италианците", каза още баскетболистът и продължи: "Моето месечно възнаграждение беше най-доброто, което съм имал като професионален играч, включително в България. Аз и другите трима професионалисти живеехме в хотел, който както и храната, се поемаше от клуба. Жалко, след тази криза по всяка вероятност клубът ще фалира и с моя по-нататъшен престой там ще е свършено. Единственото, което не ме удовлетворяваше, бе малкият обем на тренировки, тъй като местните играчи бяха работници и студенти и тренирахме заедно само четири пъти седмично, крайно недостатъчно за един професионалист.“

 

Град Салерно е морски курорт в областта Кампания с население близо 150 хиляди. Освен чисто баскетболните елементи, Радо Кочев се среща и с доста по-различни от България неща. Едното от тях е местната кухня.

 

„Изумих се от това как италианците постоянно ядат паста, независимо по кое време на денонощието. На мен най ми допаднаха моцарелата и пармеджаното. В Салерно или по-точно – в градчето Батипалия, което бе на двайсетина минути от мен, се произвежда най-хубавата моцарела в света.  Другото, което страшно много ми хареса, бе голямата разновидност от морска храна, и тай като бяхме съвсем близо до морето, често се хранех с морски дарове“, обяснява баскетболистът.

 

В областта Кампания и близо до нея е пълно с исторически забележителности. Кочев е имал възможност да посети Неапол, който е на 80 км североизточно от Салерно. Не му е останало време обаче да отиде съвсем малко по-надалеч, като например в прословутото Амалфийско крайбрежие, изходен пункт за което е именно Салерно.

 

„Когато времето се постопли, бяхме решили да посетим някои от туристическите забележителности. Но точно когато се бяхме наканили, престоят ми в Италия приключи, разбрахте защо. Все пак успях да посетя катедралата в Салерно, както и един средновековен замък, откъдето се насладих на може би най-красивата гледка, която някога съм виждал. Посетих и няколко градчета около Салерно, както и Рим, но нямах възможност да разгледам всички забележителности, същото се отнася и за Неапол“, разказва баскетболистът.

 

В момента Радослав Кочев води подготовка в родния си град в очакване на следващото предизвикателство.  „Поддържам форма  в залата в Троян, но ми липсва истинската професионална подготовка. За момента нямам конкретни оферти“, каза той.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Радослав Кочев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи