Тунджа срази Черно море и ще спори за титлата при юношите U19


Тунджа срази Черно море и ще спори за титлата при юношите U19
(сн. Християн Добрев, BGbasket.com)
25-07-2020 20:49 | BGbasket.com

Тунджа Ямбол е вторият финалист на Държавното първенство за юноши U19. Баскетболистите на Стойо Чолаков се класираха за мача за титлата, след като на полуфиналите днес победиха считания за фаворит тим на Черно море Тича с 80:67. „Моряците“, които нямаха загуба на турнира до момента, показаха колебание в най-неподходящия момент и ще трябва да се борят за бронзовите медали.

 

Съперник на Тунджа на финала ще бъде Академик София, който по-рано днес отстрани шампиона от последните три сезона БУБА Баскетбол. Финалистите от последните два сезона Черно море Тича и БУБА отново ще се изправят един срещу друг в последния ден от надпреварата, но този път вместо на финала, ще играят за третото място.

 

Тунджа поведе с 10:1 в началото на мача, а „моряците“ отбелязаха първия си кош от игра близо четири минути след старта. На няколко пъти те стопяваха част от пасива си, но правеха твърде много грешки и след първата част изоставаха с 18:24. Играчите на Черно море така и не успяваха да се отърсят от напрежението, а подемът в играта на баскетболистите на Стойо Чолаков продължи и през втория период. Те започнаха частта със серия от 12:0, преди тя да бъде прекъсната от тройка на Михаил Молдов. Именно той отбеляза 7 поредни точки за домакините, което принуди Тунджа да вземе прекъсване. Последваха сравнително равностойни минути, като на почивката гостите водеха с 44:36.

 

След паузата и двата отбора играеха на приливи и отливи, като постоянно си разменяха серии от по 7-8 безответни точки. В крайна сметка състезателите от Ямбол увеличиха преднината в своя полза и последната част започна при 64:49. В оставащото време те поддържаха двуцифрена разлика и не позволиха на съперника да се върне в срещата.

 

Тунджа загуби борбата в подкошието, но игра по-здраво в защита, направи по-малко грешки от съперника си и повече асистенции, което бе и разликата в мача.

 

Почти всички точки на гостите бяха дело на титулярите в срещата. Най-резултатен бе Пламен Илиев с 21, Златомир Дончев записа 19 точки и 12 борби, Георги Герганов се отчете с 15 точки и 8 асистенции, Андон Вачев наниза 12 точки, а 11 и 9 борби има Николай Нинов.

 

Над всички за Черно море бе Михаил Молдов с 24 точки и 13 борби, Берк Мехмед вкара 15 точки, с 14 и 16 борби е Мартин Йорданов, а 10 точки и 7 борби добави Александър Стойков.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЧЕРНО МОРЕ ТИЧА U19 - ТУНДЖА ЯМБОЛ U19

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ФИНАЛИТЕ ЗА ЮНОШИ U19

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛИТЕ ЗА ЮНОШИ U19

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛИТЕ ЗА ЮНОШИ U19

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Финали за юноши U19
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи