Тунджа Ямбол триумфира при юношите U19 след драматичен финал


Тунджа Ямбол триумфира при юношите U19 след драматичен финал
(сн. Павел Костадинов, BGbasket.com)
26-07-2020 16:39 | BGbasket.com

Тунджа Ямбол е новият шампион в Държавното първенство за юноши U19. Надпреварата във варненската зала „Христо Борисов“ завърши днес, а на финала тимът се наложи над Академик София с 67:62. Баскетболистите на Стойо Чолаков контролираха мача през повечето време и въпреки че пропиляха аванс от 15 точки, успяха да триумфират с титлата. Ямболии печелят злато при юношите за четвърти път в историята, като последният бе през 2001 г.

 

Бронзовите медали бяха спечелени от домакина Черно море Тича, който по-рано днес победи шампиона от последните три сезона БУБА баскетбол.

 

Стрелбата от тройката и на двата тима не потръгна в началото на мача. Академик поддържаше аванс от няколко точки, но близо две минути преди края на частта съперникът му поведе за първи път в срещата. Водени от стартиралия много силно Георги Герганов, ямболии направиха серия от 10:2 и след първата четвърт водеха с 19:14.

 

Подемът в играта на Тунджа продължи и през втория период, като на почивката тимът вече бе напред с най-голямата разлика в своя полза до момента при 37:25. Сериозен проблем пред баскетболистите на Мирослав Ралчев продължи да бъде стрелбата от далечно разстояние, като те не успяха при нито един от 11-те си опита до момента.

 

Тройка на Пламен Илиев изведе тима на Стойо Чолаков напред при 40:25, но след серия от 11:4 и две поредни тройки на Николай Иванов, Академик успя да стопи част от изоставането си. Силните минути за символичните домакини в срещата продължиха и преди решителната четвърт те скъсиха още дистанцията при 45:50.

 

Натискът на Академик се засили и в началото на последната част равенството бе възстановено -  50:50. Последва размяна на кошове, а четири минути преди сирената тимът направи пълен обрат при 57:56. Малко след това Тунджа отново дръпна с три точки след точни стрелби на Петров и Дончев. Напрежението също си каза думата, като баскетболистите и от двата отбора направиха някои грешки и пропуснаха добри възможности да се разпишат. В крайна сметка ямболии успяха да запазят водачеството си и да спечелят.

 

Георги Герганов бе най-резултатен за успеха с 20 точки, 19 и 8 борби има Златомир Дончев.

 

За Академик капитанът Николай Иванов записа 26 точки, по 10 добавиха Дамян Минков и Динко Христов.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА АКАДЕМИК СОФИЯ U19 - ТУНДЖА ЯМБОЛ U19

 

РЕЗУЛТАТИ ОТ ФИНАЛИТЕ ЗА ЮНОШИ U19

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛИТЕ ЗА ЮНОШИ U19

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ФИНАЛИТЕ ЗА ЮНОШИ U19

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Финали за юноши U19
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи