ФИБА разясни критериите за избор на домакини на европейските квалификации


ФИБА разясни критериите за избор на домакини на европейските квалификации
25-09-2020 15:11 | BGbasket.com

ФИБА даде повече разяснения относно критериите за избори на домакини на европейските квалификации при мъжете и жените. Както вече стана ясно, заради пандемията срещите от двата прозореца през ноември и февруари ще се изиграят в т.нар. „балони“, а не на разменено гостуване, както бе първоначалната идея.

 

Всеки от тях ще се състои от една група, която включва четири отбора (или три за някои от женските групи). Ако няма домакин в съответната група, тогава тя ще бъде включена към вече съществуващ „балон“.

 

Най-важните критерии при избор на домакините са ангажиментът за спазване на всички протоколи и изисквания на ФИБА относно здравето на участниците, както и сигурността при пътуванията. Това включва задължителни тестове за коронавирус на всички участници, както и контролирано влизане в защитена среда в града, в който ще се провеждат мачовете.

 

С предимство ще са кандидатури от държави, които по предварителната програма трябваше да изиграят две домакинства в предстоящите прозорци. За пример в група H на европейските квалификации при мъжете, където е България, два мача у дома през ноември трябваше да има Босна и Херцеговина. Латвия е с две гостувания, а страната ни и Гърция имаха по един мач на свой терен и навън.

 

При жените пък две домакинства трябваше да има Гърция, две гостувания – Словения, а с по една визита и двубой вкъщи бяха България и Исландия.

 

От ФИБА уточняват, че мачовете ще се провеждат с или без публика, в зависимост от ограниченията в държавата, която е домакин на срещите. Припомняме, че от 1 октомври в България планират да разрешат частично присъствието на фенове по трибуните.

 

Кандидатурите за домакини на „балоните“ при мъжете и жените ще бъдат обсъдени по време на следващото заседание на Борда на ФИБА на 8 октомври.

 


ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ КВАЛИФИКАЦИИТЕ ЗА ЕВРОБАСКЕТ 2021

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи