В година, различна от всяка досега, тази титла означава всичко


В година, различна от всяка досега, тази титла означава всичко
(сн: twitter.com)
13-10-2020 18:00 | DIR.BG, Александър Сотиров

Направиха го. Направи го. Лос Анджелис Лейкърс отново са шампиони на НБА след точно десетилетие чакане.

 

А ЛеБрон Джеймс изпълни обещанието си да донесе титлата в Холивуд, след като в първия си сезон с легендарния златисто-лилав екип дори не стигна до участие в плейофите. Нещо, което за последно се беше случвало много отдавна - в първите му два сезона като професионалист (между 2003 и 2005).

 

"Езерняците" изравниха по брой титли историческия си съперник Бостън. Двата най-славни тима в световния баскетбол вече имат по седемнадесет трофея "Лари О"Брайън". 

 

Сезон 2019/2020 беше меко казано странен. Сезон, който приключи почти година след началото си. Пандемия.

 

Сезон, в който баскетболът загуби една от най-големите си фигури. Ел Ей загуби най-ярката си звезда. През януари Коби Брайънт загина в катастрофа с хеликоптер. Несъмнено най-великият "езерняк" в историята на клуба.

 

И дори да прозвучи една идея прекалено - след трагедията Лейкърс сякаш бяха задължени да спечелят. Заради него.

 

Снимка: AP/БТА

"Откакто тази трагедия се случи, искахме да спечелим заради него. Да не го разочароваме. Знам, че ни гледа и се гордее с нас. Знам, че съпругата му Ванеса също се гордее с нас. Това означава много. Моментът не е лесен. Той беше като по-голям брат за всички нас. Това е за него", каза основният съучастник на ЛеБрон в шампионския марш - Антъни Дейвис.

Тежкото крило вдигна шампионската титла още в дебютния си сезон в Калифорния, а разбирателството между Ей Ди и ЛеБрон често напомняше и водеше до сравнение с друго легендарно дуо. Шакил О"Нийл и... Коби Брайънт.

 

Дейвис, един от най-добрите играчи в цялата Лига, пристигна в Лейкърс преди началото на сезона след сделка, в която от Ел Ей се разделиха с едни от най-талантливите си играчи в лицето на Брандън Играм и Лонзо Бол, както и Джош Харт. И множество бъдещи избори в Драфта. Много критики имаше за такъв тип бизнес - това ли е бъдещето на отбора, не се ли мисли "на парче" и т.н.

 

Но в крайна сметка - целта оправдава средствата, нали така?

 

След подобен шампионски завършек на сезона твърдението е абсолютно на място, а шампионите съвсем скоро ще започнат да мислят и за защитата на титлата си. 

 

Би било неуважително да опишем само ЛеБрон Джеймс като супергерой, а Антъни като негов помощник. Всъщност Лейкърс разполагаха с двама супергерои-суперзвезди в състава си и те не разочароваха с представянето си.

 

Заобиколени от наистина интересен състав, в който личаха имената на няколко добри баскетболисти, които имат своите проблеми извън терена.

Джей Ар Смит - златната резерва, известен и с изключителната си разсеяност.

 

Дуайт Хауърд - зключителен защитник и един от най-добрите центрове в модерната история на Лигата, но борещ се с демоните си в последните години. Най-сетне намери мястото, на което пасна, за да стане шампион.

 

Дион Уейтърс - копие на Джей Ар Смит, особено в изцепките им извън терена.

 

Ражон Рондо - блестящ плеймейкър, но изключително крив характер.

 

Дани Грийн - шампион преди това с Торонто и Сан Антонио, но редовно хулен от феновете на настоящия си отбор, включително със смъртни заплахи, след като изпусна чиста стрелба в мач №5 от финала, която даваше титлата на Лейкърс още тогава.

 

"Някой нещо да каже сега", отвърна той тази сутрин в Инстаграм на хейтърите.

 

Ето такава е компанията на ЛеБрон и Ей Ди.

 

Снимка: AP/БТА

 

На практика Джеймс и Дейвис бяха заобиколени от талантливи играчи, които мнозина вече бяха отписали, но те опровергаха общественото мнение и възприятие. Заразени от манталитета, отдадеността и желанието на лидерите на този тим на Лейкърс.

 

И всеки един от тях заслужава уважение. Уважението, което ЛеБрон сам поиска, след като за четвърти път бе коронясан за "Най-полезен играч" на финалите.

"Искаме уважението, което заслужаваме. Роб (б.р. - генерaлният мениджър на клуба и дългогодишен агент на Коби Брайънт) иска уваженито си. Треньорът Вогъл иска уважението си. Организацията иска уважението си. И аз искам проклетото уважение също", каза ЛеБрон, след като записа единадесетия си "трипъл-дабъл" във финалите - никой друг няма повече подобни мачове в историята.

Единствено Майкъл Джордан има повече награди за MVP на финалите. Това е дискусия, която никога няма да приключи - дали Джордан или Джеймс е по-добър баскетболист. И двамата са велики по свой собствен начин. Просто трябва да им отдадем дължимото и да се радваме, че сме имали честта да живеем в една ера с тях.

 

Крал Джеймс за втори път изпълни обещание, свързано с шампионска титла. След като донесе такава на родния си щат Охайо с Кливланд през 2016 година, сега направи същото и с Ел Ей, след като обеща, че ще върне Лейкърс на върха.

 

Стори го във великолепна финална серия с Маями. Вероятно никой не е очаквал, че Хийт ще стигнат дотук. И те също заслужават уважение, но в края на краищата срещу "Шампион на НБА за 2020 година" винаги ще седи името на Лос Анджелис Лейкърс. 

 

В сезон както никой друг, "езерняците" се върнаха там, където винаги са се чувствали най-добре и им е прилягало да бъдат - на върха.

 

Направиха много хора щастливи и почетоха паметта, величието и наследството, оставени от Коби Брайънт. Напуснал ни прекалено рано. 

 

Но със сигурност изгледал триумфа на своя любим отбор от най-доброто място в залата.

 

Защото в една година, различна от абсолютно всички досега, тази титла означава всичко.

 

DIR.BG, Александър Сотиров

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи