Изчезнало олимпийско злато от трагичната Мюнхен 1972 се появи на търг


Изчезнало олимпийско злато от трагичната Мюнхен 1972 се появи на търг
(Снимка: championat.com)
30-11-2020 14:11 | sportal.bg

Златният медал от Олимпийските игри през 1972 г. в Мюнхен на баскетболиста от националния отбор на Русия Сергей Коваленко беше пуснат на търг. Тези олимпийски игри са едни от оставилите най-сериозен отпечатък, макар и черен такъв, след като по време на провеждането й е извършен атентат от членове на терористичната организация Черния септември, по време на който загиват 12 от тях.

 

Началната цена е 50 000 долара. Отбелязва се, че медалът е обявен на търг от колекционер от Германия, чието име не е посочено. Как е бил придобит медалът на Коваленко, който почина през 2004 г., не се съобщава.

 

Във финала на баскетболния турнир на Игрите през 1972 г. националният отбор на Русия (бившата СССР) побеждава отбора на САЩ, чиято победна серия на Олимпийските игри по това време е 63 мача. Три секунди преди края на мача съветските баскетболисти губят с резултат 49:50, а победата е донесена от точен удар на Александър Белов. Впоследствие американските баскетболисти отказаха сребърни медали, обяснявайки това с несъгласие с решенията на съдията в края на срещата.

 

Коваленко игра за Тбилиси GPI, киевския Строител и московския ЦСКА. Като част от националния отбор на Русия той печели и златен медал на европейското първенство (1969 г.), както и бронзови медали на олимпийските игри (1968 г.), световното първенство (1970 г.) и европейското първенство (1973 г.).

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи