Георги Глушков: Необходима е 100% дисциплина, едно лекомислие води до зараза


Георги Глушков: Необходима е 100% дисциплина, едно лекомислие води до зараза
(сн. LAP.bg, архив)
04-12-2020 12:14 | bgdnes.bg

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков смята, че дисциплината ще е ключова, за да се опазят играчите здрави преди решителния мач от европейските квалификации срещу Латвия през февруари. Пред "България днес" той сподели впечатленията си от представянето на тима ни в Сараево и какви мерки ще се вземат преди следващите срещи.


- Г-н Глушков, България беше много близо да победи Гърция (78:84) в квалификациите. Какво не ни стигна да направим изненада срещу една от най-силните баскетболни школи?


- Просто ги изпуснахме. Цял мач водехме. Не се възползвахме от изработената преднина. Едно грешно решение в миниситуация 38 секунди преди края реши срещата. Вместо да правим, каквото са ни казали, тръгваме в празен коридор да атакуваме. След това заставаме да изпълняваме фаул, но пропускаме. Такъв е баскетболът. Надиграхме ги, а те ни излъгаха.

 

България пропиля златен шанс и 16 разлика, даде път на Гърция към Евробаскет 2022


- Сега ни очаква решителна битка срещу Латвия на тяхна територия през февруари. Какви са нашите шансове?


- Ще играем в празна зала с 20 човека техни служители. Няма как всички мачове да са само у дома. Пътуването е част от играта. Ще отидем няколко дни по-рано. Ще има адаптация и по-важното - сегрегация. Трябва да се пазим преди и по време на лагера. Ще си направим четири теста, за да сме сигурни, че в Латвия няма да има изненади. Тежко е за спортистите от психологическа гледна точка, защото не са подлагани на нещо подобно.


Барчовски: Всички очакват Латвия да ни победи, но с момчетата мислим по друг начин


- Наложихте сериозни мерки срещу коронавируса преди последните два лагера, но отново имаше положителни случаи. Може ли още повече да се оптимизира контролът?


- Учим се в движение. Наясно сме, че с един тест преди събиране няма да стане. Трябва да са два през пет дни. Видяхме, че и с четири теста в рамките на 13 дни няма нищо сигурно. Пак излизат позитивни. Необходимо е 100% дисциплина. Когато кажем, че няма да се ходи никъде, да се стои в хотела в рамките на две седмици. Необходимо е да го направим. Тежко е, но такива са правилата. Имаше отбори, които ги отстраниха заради положителните тестове. Едно лекомислие води до зараза. Има още доста време до февруари. Да се надяваме, че всичко ще се подобри. Сега вече мисленето на младите се промени. По-либерално действат, защото не са ходили в казарма. За мен не е толкова тежко да се изолирам, защото съм минал през служба. Който се адаптира по-бързо, той ще бъде по-готов психологически.

 

БФБ ще иска обяснения от Карамфилов заради положителна COVID-19 проба

- България трябваше да е домакин на световното първенство за юноши до 17 години. Какво ще се случи с шампионата?


- Пропуснахме да участваме и да сме домакини. Моята генерация се класираше, но не ни пускаха да участваме. Сега можехме да се включим. Щяхме да се представим добре. Момчетата бяха подготвени. Първенството не е отложено. Води се пропуснато. Засега няма как да ни дадат ново домакинство. Тепърва ще трябва да се кандидатства. Щеше да е хубаво, за да видим какво ни е нивото. Догодина този набор ще има европейско първенство до 18 години. Надяваме се всичко да е по-ясно с тази пандемия, за да се направи пълноценна подготовка. Без нея самото състезание не е толкова важно. Засега нищо не е ясно. Дори не се знае дали ще се проведе Олимпиадата в Токио.

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: България, Георги Глушков
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
Други новини