Петър Георгиев: Амбицирани сме да покажем, че Самоков е баскетболен център


Петър Георгиев: Амбицирани сме да покажем, че Самоков е баскетболен център
(сн. LAP.bg, архив)
25-01-2021 15:07 | Мария Маринова

Президентът на Рилски спортист Петър Георгиев се надява през този сезон отборът да постигне по-добри резултати от миналите години. В момента тимът е лидер в Националната баскетболна лига, а тази седмица му предстоят мачове от ФИБА Къп. Заради пандемията от коронавирус, срещите са под формата на т.нар. „балони“, като един от тях ще се проведе именно в Самоков от вторник до петък. Какви са очакванията на Петър Георгиев за предстоящите мачове, доволен ли е от представянето на Рилски спортист до момента и поставял ли е цели пред отбора разказа самият той пред BGbasket.com.

 

- Как премина организацията на турнира от ФИБА Къп и готови ли сте вече за предстоящите мачове?

 

- Готови сме, щом като сме се нагърбили с тази отговорна задача да проведем този турнир. Мачовете се провеждат в т.нар. „балон“. Персоналът на залата също трябва да е в него. Трудностите бяха навсякъде. Не знам дали в Ботевград за Шампионска лига е било същото, но тук изискванията от ФИБА са жестоки. На нас за първи път ни се случва. Дали сме се справили ще се разбере после, след като представителите на ФИБА кажат мнението си за организацията. От това, което чувам досега, всичко е наред. Отборите са настанени в хотел в Боровец, на отделни етажи. Всичко е затворено. Храненето е на отделно място за всеки отбор, видео-разборите също. За всеки тим трябва да има автобус. Залата е затворена за други хора, така че мисля, че на този етап всичко е наред по отношение на организацията. Ще видим утре, като почнат състезанията.

 

- Колко голямо признание за Рилски спортист и Самоков е възможността за организирането на подобен турнир?

 

- Според мен да те изберат за организатор на такъв турнир е нещо престижно. Мисля, че правим всичко така, както трябва. Надявам се, че и в бъдеще ще имаме такива турнири. Дай, Боже, да се класираме по-напред.

 

 

- Какво е мнението Ви за съперниците в групата?

 

- Много са тежки и силни отборите, които ще участват тук. Би ни се искало да прескочим трапа, но ще видим. Двата украински отбора (б.р. Киев Баскет и Прометей) са много силни, с много американци. Същото е и при австрийския отбор (б.р. Капфенберг Булс), който освен американци, има хървати, словенци и само един австриец, който до миналата година игра в испанското първенство.

 

- Рилски спортист в момента е лидер във временното класиране в Националната баскетболна лига, направи и серия от 12 поредни победи. Какво мислите за представянето на тима до момента?

 

- Мисля, че тази година се представяме доста добре в НБЛ, благодарение на добрата селекция и на това, че заложихме на перспективни млади български играчи. Може би в сравнение с последните години сме с най-малко чужденци – само трима, като не е имало промяна при тях. Мисля, че един отбор в баскетбола се гради с постоянство. Не се прави за месец или два. Трябва повече време, за да се изгради един такъв колектив. Не може да заложиш само на индивидуалните качества на отделните играчи и да се стремиш да направиш отбор. Това е нещото, което ни помага. За съжаление загубихме и не успяха да станат 13 поредни победи (б.р. серията на Рилски спортист бе прекъсната от Балкан в събота). Понякога обаче това помага. С оглед на срещите, които ни предстоят, по-добре, че загубихме тази. Дано следващите да ги спечелим. Пак казвам, че при тази силна група, не знам как ще се случи, но дано.

 

- Поставяли ли сте някакви конкретни цели пред отбора, било то в Европа, НБЛ или турнира за Купата?

 

- Аз никога не поставям такива ултиматуми. Играем мач за мач и искаме да постигнем най-доброто, вече какво ще се случи е друг въпрос. Знам, че може да поставиш каквато искаш цел, но те трябва да се постигат, а това не е лесно и зависи от отбора, треньорите, заобикалящата среда, от пандемията, от здравословно състояние и т.н. Апетитът идва с яденето, както казват французите. Дано на нас това ни помогне и тази година да постигнем по-добри резултати от миналите години.

 

 

- Като направите равносметка за представянето на отбора до момента, може ли да кажете, че сте удовлетворен на този етап от сезона?

 

- Да, на този етап съм удовлетворен и се надявам да продължим така. Каквото зависи от мен, аз го правя. Останалото зависи от момчетата, които също са амбицирани да постигнат нещо повече и да докажат, че Самоков е един баскетболен център, в който може да се прави силен голям баскетбол.

 

- Ситуацията с пандемията се отразява, както на спорта, така и на икономиката. Вас как ви засегна случващото се?

 

- Това е по-лошото, че тази пандемия наистина се отразява на икономиката и то не само в България, а в цял свят. 90% от нашата продукция е предназначена изцяло за износ, а при тази ситуация нито могат да дойдат чужденци, нито ние да отидем. Много е комплицирано. Дано по-бързо да отмине и да се върнем към нормалния живот.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ФИБА Къп, Рилски спортист, Петър Георгиев
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи