Тренирате активно - грижите ли се добре за краката си?


Тренирате активно - грижите ли се добре за краката си?
27-01-2021 16:03 | BGbasket.com

Поддържате тялото си във форма или спортувате професионално? Това оказва положителен ефект върху общото ви здраве, но активността може да повлияе на краката ви, увеличавайки риска от поява на мехури, навяхвания, болки в сухожилията и гъбични инфекции. Как да се грижите за краката си и да избегнете проблеми? Вижте основните правила за поддържането им здрави.

 

Избирайте обувките си правилно
Може би прекалено предвидимо, но изборът на обувки до голяма степен ще повлияе на това как се чувстват краката ви. Не залагайте на обикновени спортни обувки за всички спортове - не напразно съществуват различни разновидности - по този начин се постига по-добър баланс и можете да избягате от нараняванията и умората.

Поглезете краката си
Около 30% от активно спортуващите хора се оплакват от суха кожа на стъпалата. За да избегнете този дискомфорт трябва да ексфолирате и хидратирате ходилата всеки ден с помощта на качествена козметика, която можете да откриете в онлайн магазин MAKEUP. Това ще помогне да предотвратите появата на сухота и раздразнения, които могат да бъдат болезнени. Кремовете, на базата на урея, осигуряват дълбоко овлажняване и могат да ви избавят лесно от напуканите пети.

 

Трябва да знаете кога да спрете
Ако изпитвате болка по време на тренировка, е важно да спрете, вместо просто да игнорирате проблема. Първоначалната болка е смятана от специалисти като сигнал за предприемане на мерки за спирането ѝ. Най-добре е да си вземете ден почивка и да опитате да правите нещата по различен начин.

За незабавно облекчаване на болка в краката можете да ги поставете в леденостудена вода за не повече от 15 минути. Това е чудесен начин за снемане на топлината и следователно се борите с всякакви наранявания и възпалителни процеси, които в дългосрочен план могат да предизвикат хронични рани.

 

Възстановяване
Ако току-що сте завършили турнир, маратон или дълъг преход, краката ви ще имат нужда от допълнително възстановяване и внимание. Първо трябва да се справите с мехурите - внимавайте да не свалите горния слой кожа, тъй като това ще ги направи още по-болезнени. Най-добре е да ги пукнете, но задължително в контролирана среда и с помощта на стерилизирана игла. Пробийте мехура, за да изтече течността и след това го изолирайте с лепенка, за да може да се самоизлекува. Почивката и внимателното ходене след това са най-добрият начин за възстановяване. Ваните с почистващи и успокояващи соли също биха свършили чудесна работа.

Важно е да се грижите за здравето на краката си. Ако някой от проблемите не отшуми до няколко дни, е добре да се консултирате със специалист.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи