Георги Глушков: Вече би трябвало да бъдем с друго самочувствие


Георги Глушков: Вече би трябвало да бъдем с друго самочувствие
23-02-2021 18:32 | Мария Маринова

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков пръв посрещна и поздрави мъжкия национален отбор на Летище „София“ днес, след като тимът се класира за Евробаскет 2022. Ето какво заяви той за успеха на „лъвовете“:

 

„Емоциите са различни. Класирането е хубаво, дава път на младите и голям хоризонт. Другото, което мен лично много ме вълнува е, че показахме характер и че можем да се борим за победата от първата до последната минута, да я искаме и да я вземем срещу много силен съперник, който също се бореше на живот и смърт за това класиране.

 

Искам да подчертая нещо, което за мен е много важно. Знаем, че ние не разполагаме с високи състезатели, които отдолу под коша да преместят равновесието в една или друга посока, обаче имаме момчета, които да се борят. Хубавото е, че може да вкарваме и отдалече. Модерният баскетбол го наложи, искам или не. Ние играем такъв баскетбол.

 

Показахме физиономия и характер. Ще кажа на Росен, че съм много щастлив от факта, че даде възможност на всички млади да се включат във втория мач и да покажат какво могат. Беше важно. Имаме резерви и млади момчета, които сега имат година и пред себе си до европейското. Още есента обаче започват квалификации за световното, би трябвало вече да бъдем с друго самочувствие и да знаем как да се борим за победата от първата до последната минута. Това е много важно.

 

Константин Костадинов е от тези, които очакваме да видим. Сега имаше възможност и показа хубави неща. Знам, че той е в подходяща възраст, въпреки че е най-малък от всички. Има и още няколко други момчета по мое мнение.


Сашко Везенков е лидер. Просто сега не мога да преценя точно какво и колко може да даде, но самото му присъствие е важно. Той е много силен играч, има харизма. С момчетата се разбират перфектно, смятам, че той ще се включи и ще даде един голям импулс на този отбор и на младите, които ще гледат към него.

 

Всички държави, с които имам контакти и които се борим с този феномен Евролигата, страдат. Дори когато дойдат тези играчи за един или два дни, невинаги резултатът е положителен, както се очаква.

 

За избора на Росен Барчовски съм чувал различни мнения, но се вижда, че резултатът е позитивен и ви казах защо – не толкова, че сме се класирали, а защото се преборихме и показахме, че го искаме повече от тях, така че казвам браво на треньора.

 

Смятам, че апетитът идва с победите. Мисля, че на тях им харесва да се борят цял мач. Зависи само от тях, както виждате, в баскетболът прогнозите невинаги се сбъдват. В случая също не бяха в наша полза. Когато излезеш на жестока битка и не искаш да отстъпиш, накрая всичко помага.

 

Смятам, че вече достигнахме едно ниво след десет години лутане да търсим виновните. Сега видяхме, че можем. Досега понеже не успявахме, трябваше да има виновен.

 

Като погледна, сега в общи линии това е съставът на Любомир Минчев. Горе долу тези момчета е викал и той. Още като той беше треньор, те също показваха качества. Победихме Франция и много малко не ни достигна срещу Чехия и Финландия да направим хубав резултат. В Русия също бяхме на стрелба и половина. Основата беше поставена от Любомир Минчев за този отбор. Сега също имаме млади момчета, които ще влязат и видяхте, че са достойни. Убеден съм.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България, Георги Глушков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи