Успехът на баскетболните национали повишава интереса и към БГ първенството


Успехът на баскетболните национали повишава интереса и към БГ първенството
(сн. FIBA.basketball)
02-03-2021 19:35 | BGbasket.com

Мъжкият национален отбор по баскетбол сътвори голямата изненада в евроквалификациите през февруари. Играчите на Росен Барчовски победиха с една точка домакините от Латвия (66:65) и по този начин не само изхвърлиха редовен участник в континенталните форуми в последните две десетилетия, но и сами заслужиха правото да бъдат сред най-добрите.

 

България ще участва на първото си Европейско първенство от 2011 г. насам, когато начело на тима отново беше Барчовски. Успехът в квалификациите не трябва да се омаловажава, още повече, че той беше постигнат в отсъствието на голямата звезда на българския баскетбол - Александър Везенков. Голяма част от избраниците на селекционера играят в нашата Национална баскетболна лига, прогнози за мачовете от която се приемат и в ефбет. И въпреки че националите бяха смятани за аутсайдери срещу Латвия, те показаха характер и извоюваха в мъжка битка присъствието си на Евробаскет 2022.

 

Какви са шансовете ни на Европейското?

 

А на самия шампионат нашите едва ли ще се съгласят да играят ролята на фигуранти. Да, през септември 2022-ра шансовете на баскетболистите да излязат от групата и да запишат дори една победа вероятно няма да са огромни, но за това може да се говори по-конкретно след жребия. Големите надежди в щаба на Барчовски е тогава да разполага с Везенков, когото не можеше да използва в квалификациите. Олимпиакос не пускаше своето крило, за да го използва в Евролигата. Заради нестихващите конфликти между ФИБА и организацията, която администрира най-силния клубен турнир на континента, много отбори не можеха да разчитат на водещите си играчи. През есента на следващата година това вероятно няма да е така. България ще срещне много по-силни опоненти, но пък и ще има Везенков-младши в състава, ако всичко е наред.

 

Къде можем да гледаме героите в квалификациите?

 

Както вече стана дума, повечето национали играят във вътрешното първенство. С апетити за трофеи през този сезон са поне три отбора - Левски Лукойл, Балкан Ботевград и Рилски спортист. Към тях можем да добавим и Берое, воден от бившия национален селекционер Любомир Минчев. Впрочем, както и Барчовски призна, наставникът на старозагорци изгради гръбнака на настоящия представителен тим, който записа успеха в евроквалификациите.

 

Тези четири отбора ще се впуснат в битката за Купата на България още в средата на март в Панагюрище. “Сините” са носители на трофея в последните две години, като във финалите надиграха съответно Берое през 2019-та (отново в Панагюрище) и Балкан през 2020-та.

 

Спорът за най-голямата награда на вътрешната сцена все пак ще се разиграе два месеца по-късно в плейофите на Националната баскетболна лига. Отново изброените отбори са основни претенденти в елиминациите. Последният тим, който стана шампион, е Балкан, но пред 2019 г., тъй като предишната пролет първенството не завърши заради пандемията. Сега конкуренцията е още по-сериозна, при това ядрото на водещите клубове е съставено предимно от български играчи, а процентът на чужденците е намален.

 

Националите дадоха да се разбере, че и по нашите земи се произвежда баскетболна стойност. Остава да й обърнем малко повече внимание, защото го заслужава.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи