Бивш треньор на Левски и Балкан: Йокич няма глава, а компютър на раменете си


Бивш треньор на Левски и Балкан: Йокич няма глава, а компютър на раменете си
06-05-2021 16:04 | BGbasket.com

Бившият треньор в Левски и Балкан и шампион със "сините" от 90-те години на миналия век Миле Протич се завърна в родната Сърбия и вече не се занимава активно с треньорска дейност.

 

Той бе открит от Спорт Клуб в свое кафене близо до централата на Сръбската баскетболна федерация. В него в момента Протич събира треньори, които желаят да попиват от неговия опит, да им предава своите знания на по чаша кафе.


Протич работи в България както с шампионския тим на Левски Тотел, триумфирал с титлата през 1993 и 1994 година и с купата през 1993-та, така и с Балкан през 2010-а, когато бе главен треньор на детско-юношеската школа на Балкан и консултант на мъжкия отбор. Специалистът е продукт на школата на сръбския гранд Цървена звезда, а години наред след Ботевград работи в Китай.


"Най-големият проблем на сръбския баскетбол, който не е от вчера, е работата с подрастващите. Има недоверие в качествата на треньорите на подрастващи, третирани са като администратори. Преди имахме креативни треньори, които гледаха години напред, а сега?," коментира Протич.

 

"Тренировки не стават само със свалянето им от Интернет. Само им кажете на децата защо Никола Йокич блести в НБА - защото намира винаги точните решения. Йокич няма очи на главата си, а цял компютър. Това момче има невероятна визия..."


Протич разказа още любопитни неща в интересно интервю, в което сподели много и за престоя си в Китай. Според него китайците нямат много успехи, въпреки всички усилия в баскетбола, защото не тренират добре. Освен това им пречи и израстването в среда, където не се насърчава отборен дух, в семейства, задължени да имат само по едно дете.


Протич е бил треньор и в арабските страни, в Кипър, и още много по време на над пет десетилетия като наставник.


71-годишният Миле Протич дори твърди, че не се е отказал напълно от професията.

 

"Засега обаче няма никой на вратата ми," казва той. "Направих кафенето не да пием кафе там, а да събирам хора, които се интересуват от баскетбол, да знаят, че могат да дойдат и да говорим за нещата в нашия спорт. Сърбия има достатъчно треньорски кадри, но не и кой да работи с тях."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи