Отбор от ББЛ Б група напусна терена и поиска промяна в отношението на съдиите


Отбор от ББЛ Б група напусна терена и поиска промяна в отношението на съдиите
(сн. ББЛ)
15-04-2021 15:07 | BGbasket.com

Двубой от плейофите на западния регион в ББЛ Б група не се доигра. По време на срещата с В.И.С през уикенда Брикс напусна преждевременно терена като знак на несъгласие със съдийството и така загуби служебно с 0:20. След двубоя от клуба изпратиха писмо до президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков и националния инструктор на съдиите у нас Орлин Николов, което също получихме на редакционната ни поща. В него от Брикс призовават да се обърне по-сериозно внимание на проблемите със съдийството:

 

Публикуваме писмото на Брикс без никаква редакторска намеса:

 

"Уважаеми г-н Глушков, г-н Николов,


Аматьорски баскетболен клуб Брикс беше създаден преди 13 години от група ентусиасти с желанието да практикуваме организирано любимата игра. За тези 13 години сме участвали във всички първенства и лиги организирани в гр. София и сме спечелили 18 титли и трофей. За клуба са играли на 60 човека, от абсолютни аматьори до професионални играчи, доказали се през годините и защитавали цветовете, както на шампионски отбори във и извън България, така и националния отбор. Баскетбола ни е дал много радост, както когато за един сезон в две отделни лиги записахме 51 победи и 0 загуби, така и много мъка, когато загубихме Веселин Господинов по-време мач във финална серия. Видели сме и красивата и грозната страна на спорта, както от собствените ни или противникови играчи и треньори, така и от организаторите на събитията, статистиците, секретарите и съдиите. Това никога не ни е карало да се откажем да правим това, което обичаме – да играем баскетбол!


Въпреки непрестанното ни желание за победа, винаги сме се опитвали да бъдем толерантни към другите участници, организатори и персонал обслужващ мачовете в първенствата и винаги сме подхождали с разбирането, че както ние (вече) не сме професионалисти, така и много от хората работещи за непрофесионалния баскетбол също работят за него на непрофесионални начала. През годините сме виждали безброй обучаващи се статистици, секретари и съдии и сме се старали да имаме реалистични очаквания за нивото на качествата и ангажимента им, както и да подкрепим обучителния им процес с надеждата за по-добро бъдеще за играта у нас.


На 10 април 2021 година, за първи път в 13 годишната история на клуба ни търпението ни беше изчерпано и след поредица от недоразумения и грешни от страна на съдийската бригада, отборът ни напусна баскетболният терен, може би за последен път.


Баскетболната среща от плейофите на ББЛ Б група срещу отборът на ВИС беше изпълнена с безбройни прояви на неуважение и некомпетентност, с които не очаквахме да се сблъскаме, особено във финалната фаза на турнира. Липсата на кураж да се наложи за контрол на срещата и очевидното влияние, което заплашително и гръмогласно отношение на противника имаше върху съдиите беше недопустимо и това не е критика към опонента, а към незаинтересуваността и желанието за безконфликтно, но за сметка на това безконтролно протичане на срещата от съдийската бригада оставена без опитен делегат, който да може да дава надзор и насоки.


Всичко това може би могло да се обясни и с факта, че час по рано тези съдии не са знаели, че ще трябва да изсвирят решителен трети мач с голям емоционален заряд. За това обвиняваме лично отговорните лица , които правят наряда на съдиите в ББЛ Б група. Срамно е, че подобно отношение води до грозни сцени и омаловажава труда, финансите, нервите и времето на играчи, треньори, организатори, фенове и спонсори.


Всички усилия на БФБ, ББО, ББЛ и всички участващи отбори хвърлени в това да има добри зали, екипировка, статистика, видео, снимки, награди не значат нищо, когато едно некомпетентното съдийство може да провали произволна среща, било то в редовния сезон, плейофите или финала.


Резултатът от тази некомпетентност е, че при резултат 63-62, в четвъртата част на мача отборът реши, че тази подигравка трябва да спре и мирно и достойно да напусне залата. Надяваме се, че този пореден инцидент ще доведе до трайна промяна на отношението на Съдийската Комисия и ще спре неглижирането на проблемите със съдийството в непрофесионалния баскетбол.


14.04.2021 г.

с уважение: Николай Кръстев

г. София"

 

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: ББЛ
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи