Андреас Заклис: Българският национален отбор може да изненада много хора


Андреас Заклис: Българският национален отбор може да изненада много хора
(сн. БФБ)
03-05-2021 21:17 | btvnovinite.bg

"Класирането на България за Евробаскет 2022 е исторически момент. Това е исторически момент до следващия исторически момент. Амбициите и талантът ви са налице. Имате национален отбор, който може да изненада много хора с представянето си." Това сподели пред камерата на bTV генералният секретар на ФИБА Андреас Заклис в пространно интервю. Гъркът имаше тежка задача, наследи посмъртно на поста внезапно починалия Патрик Бауман. Заклис е на 40 години, адвокат по професия. Зад гърба му е близо десетилетие, в което работи като юристконсулт във ФИБА.

 

"Преминахте през много трудна група. В този национален отбор има много талантливи момчета, а по-хубавото е, че в юношеските групи има още много талант“, допълва Заклис, който не спести суперлативите си за селекционера на националния отбор Росен Барчовски.

"Тези негови постижения говорят сами за себе си. Следя баскетбола с шапка като зрител и фен и бих казал, че всички ние виждаме спокойната енергия, която Барчовски превръща в сила. Аз смятам, че неговото лидерство в отбора е демонстрирано през годините, сътрудничеството му с ръководството на федерацията и играчите е добро. Всичко това е много важно за един треньор на националния отбор. Задача на треньора е не само да ръководи националния отбор, но и да се води по техническата архитектура на пирамидата и федерацията на съответната държава."

Гъркът прогнозира много скоро да видим българин в НБА: „За да играеш в НБА, ти е нужна комбинация от редица фактори. Изискват се изключителни умения и упорита работа. Трябва и да уцелиш точния момент. Виждали сме много фантастични играчи, които не са успели да направят кариера в НБА и други, които пресичат Атлантиката в точния момент. Но трябва и малко късмет. Везенков е талантлив, а и характеристиките, които той притежава, отговарят на профилите на играчите, които могат да играят на всяко ниво в баскетбола. Разбира се, не бива да го натоварваме с това мое изказване. Както той, така и много други баскетболисти, без съмнение заслужават да играят в НБА. Въпрос на време е отново да видим новия Глушков в НБА."

Той говори и за конфликта между ФИБА и Евролигата, от който страдат най-вече националните отбори, които не могат да ползват във важните мачове най-добрите си играчи:  "Всички национални отбори заслужават да имат своите най-добри играчи в залата. Жертвите и компромисите са незначителни и могат да бъдат направени. Няколко малки ощипвания са необходими, за да може да се каже "да" и този играч ще бъде освободен за 5 дни, за да може да отпътува и играе за националния отбор."

 И големият въпрос за това лято е: ще има ли Олимпийски игри в Токио?

"Игрите ще се проведат. Имахме среща с всички останали международни федерации, включително и с MOK. ФИБА е една от най-големите федерации по отношение на оперативния капацитет в световен мащаб. Ние сме в много близък контакт с организаторите от Токио, както и с MOK. Уверени сме, че игрите ще се състоят, както баскетбола, така и 3x3, които ще дебютират на тазгодишните олимпийски игри. Светът просто трябва да се върне постепенно към своята нормалност, а спортът е най-доброто лекарство за това.", добави Заклис.

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Евробаскет 2022, България
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи