Исторически финал за Рилски спортист в НБЛ


Исторически финал за Рилски спортист в НБЛ
(сн. НБЛ)
10-05-2021 20:36 | BGbasket.com

Рилски спортист се класира за финала в Националната баскетболна лига за първи път в историята си. След двете победи у дома срещу Академик Пловдив, тимът от Самоков надви своя съперник и като гост в зала „Сила“, този път с 66:58, с което затвори серията в своя полза. Носителите на Купата изоставаха почти през цялото първо полувреме, но след почивката направиха обрат. Най-сериозните проблеми за домакините дойдоха при стрелбата от тройката, където те вкараха само 2 пъти от 26 опита и то в последните минути.

 

В тази среща гостите отново бяха без своя капитан Златин Георгиев, а за трети пореден мач отборът бе воден от Любомир Киров заради здравословни проблеми на Людмил Хаджисотиров.

 

Рилски спортист чака да разбере съперника си в спора за титлата, като до момента резултатът от другата полуфинална серия между Левски Лукойл и Балкан е 2-1 в полза на столичния тим. Загубилият пък ще срещне Академик за бронзовите отличия.

 

Срещата започна с доста пропуски и от двата тима, главно при стрелбата от тройката, което се отрази и на по-ниската резултатност. Домакините все пак взеха леко предимство и след десет минути игра водеха с 18:13 след 8 точки на 19-годишния Томислав Минков.

 

Двата тима продължиха да изпитват трудности в нападение и през втория период. Академик дръпна с 6 точки, но минута и половина преди почивката Рилски спортист поведе за първи път в срещата, а след края на полувремето бе напред с 28:26.

 

Две поредни тройки на Тихомир Желев и обща серия от 10:1 за гостите дадоха старт на второто полувреме, като разликата стана двуцифрена. За пореден мач баскетболистите на Йордан Янков се сринаха именно в третата част, като повече от пет минути след началото й нямаха кош от игра. Няколко пъти Рилски спортист повеждаше с 13 точки, но преди заключителната четвърт Академик намали за 39:47.

 

Йере Вучица и Николай Титков смъкнаха разликата едва на 3 точки в началото на последната част, но за по-малко от две минути съперникът им отново направи аванса си двуцифрен – 56:46 и не го изпусна до края.


Алекс Симеонов завърши с 15 точки и 8 борби за победителите, с 13 точки е Брандън Браун, 12 точки и 8 борби има Нико Карвачо, 10 точки добави Павлин Иванов, а Трей Портър е с 8 точки и 13 борби.


За Академик Обрад Томич бе над всички със 17 точки и 11 борби. По 8 точки отбелязаха Йере Вучица (14 борби) и Томислав Минков.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА АКАДЕМИК ПЛОВДИВ - РИЛСКИ СПОРТИСТ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2020/2021

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2020/2021

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2020/2021

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Академик Пловдив, Рилски спортист
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи