Людмил Хаджисотиров: Трябва да се стремим да бъдем пример, защото доста хора ни гледат


Людмил Хаджисотиров: Трябва да се стремим да бъдем пример, защото доста хора ни гледат
(сн. НБЛ)
28-05-2021 14:03 | Мария Маринова

Старши треньорът на Рилски спортист Людмил Хаджисотиров бе избран за Най-етичен треньор в десетата анкета, която BGbasket.com проведе в памет на легендата Румен Пейчев. Наставникът спечели приза за първи път в кариерата си, като бе награден със специален плакет непосредствено преди четвъртия мач от финалната серия в НБЛ, който се проведе в сряда в столичната зала „Универсиада“. Колко ценно е това признание, има ли етика между хората в баскетбола и какво трябва да се подобри, разказа Хаджисотиров специално за BGbasket.com:

 

- Беше изненадан, когато разбра, че печелиш. Какво значи за теб тази награда?

 

- В последните години винаги съм гласувал за Александър Дяковски, защото съм смятал, че той най-добре е пасвал в тази роля. За мен е важно и приятно това, че е на името на Румен Пейчев, който бе един много коректен, качествен човек, треньор и бивш играч, с когото аз свързвам първите ми стъпки в баскетбола. Още като дете, когато ходихме на ЦСКА и Левски, първия ми финал, той беше треньор на ЦСКА. Имам много приятни и хубави спомени, така че свързвайки наградата с неговото име, това ми носи много емоции. Радвам се, че и синът му Васко ми я връчи. Бих добавил и че беше много тъжен ден за баскетбола заради това, което стана със Спас Натов. Сещам се, че като дете също съм го гледал и съм му се възхищавал, когато Румен Пейчев му беше треньор, защото и той беше в този отбор. Стана ми много мъчно и тъжно, защото Спас беше точно един от хората, които бяха символ на етиката в баскетбола, на коректността и на това да бъдеш добър и благ човек (б.р. Спас Натов е носител на наградата Най-етичен треньор за 2013 г.). Беше много добър пример и затова неслучайно го обичат всички хора. Голяма загуба е за баскетбола и искрено изказвам моите съболезнования на близките му и на всички, свързани с баскетбола. Наистина загуба на един много готин и свестен човек и колега, беше огромен шок.

 

- С какво си запомнил Румен Пейчев?

 

- Като малко дете, израствайки в школата на ЦСКА, гледах към мъжкия отбор за пример и съответно и към него. Спомням си, че ми е показвал упражнения за техника, след това вече и като пораснах, сме си говорили. Помня го като много благ и спокоен човек.

 

- Освен Александър Дяковски, за когото си гласувал в анкетата, които други треньори, според теб, също заслужават наградата?

 

- Конкретно не искам да говоря, но има доста треньори, които се държат коректно и етично. Смятам, че нашата професия е доста стресираща и на моменти всеки губи контрол над емоциите си. Трябва обаче да се стремим, доколкото може, максимално да се държим коректно и да бъдем пример, защото доста хора ни гледат.

 

- Трудно ли е обаче да се контролират тези емоции по време на мач и колко е важно това да остава в някакви разумни граници?

 

-  Да, точно това е важното – да бъде в разумни граници. Трудно се контролират, но смятам, че с годините и с опита малко повече започна да се случва при мен. Естествено, това е въпрос и на характер, темперамент и много други неща.

 

- Колко е значима етиката за хората в баскетбола и има ли такава помежду ви?

 

- Смятам, че има, но мисля, че трябва да е на още по-високо ниво. Може да се подобри с абсолютно всички, не говоря само за треньорите. Така ще има по-добра работна среда, по-добра атмосфера и по-добре ще върви работата като цяло и самият продукт баскетбол.

 

- Как може да стане това?

 

- Зависи от настройката на всички хора, които са в баскетбола. Не е нещо за пренебрегване, което да се остави на заден план. В нашата държава малко се измениха нещата в последните години. Донякъде се толерира едно по-просташко поведение цялостно в обществото. От друга страна обаче, смятам, че има и доста хора, които се борят срещу това нещо и мисля, че налагането на един добър стандарт на поведение е нещо позитивно.

 

- Какъв апел би отправил към всички хора в баскетбола?

 

- Апелът ми е хората да се опитват да бъдат позитивни, по-добри и коректни един към друг. Смятам, че така цялата среда в баскетбола ще е по-добра.

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Рилски спортист, Людмил Хаджисотиров
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
7dnisportbg
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи