Спартак: Подкрепяме Георги Глушков за президент


Спартак: Подкрепяме Георги Глушков за президент
(сн. Пресклуб България)
19-08-2021 17:51 | Мария Маринова

Спартак Плевен застана зад кандидатурата на Георги Глушков за нов мандат начело на Българската федерация по баскетбол. Това разкри мениджърът на клуба Богдан Петков по време на пресконференция днес. За момента, освен настоящият ръководител на БФБ, другият кандидат за поста е Владимир Боянов. Ето какво сподели Петков по темата от името на клуба си:

 

Ние със сигурност подкрепяме Георги Глушков, май сме първите, които официално го казват. Не се познавам лично с г-н Боянов. От няколко места ме търсиха, за да се видя с него, но и от контакти с колеги, към които имам голямо уважение и които са в баскетбола от доста по-дълго време от мен, чух много разнопосочни мнения.

 

Първо, без да ми се обижда, г-н Боянов е на 71 години. Второ, всяка година или през година той дава едно интервю в две части, в което говори изключително менторски. Българският баскетбол няма нужда от президент на федерацията, който да е ментор.

 

Георги Глушков сигурно не е перфектният президент, но той завари федерация с много големи задължения от неговия предшественик, светла му памет. В момента в касата на федерацията има пари и няма задължения. Националните отбори са обезпечени. За огромна част от отборите, които участваме в НБЛ, през годините Георги Глушков е правил изключителни компромиси заради нас. Той за себе си много добре си дава сметка какво е нужно, за да се осигурява един баскетболен отбор. За съжаление не навсякъде има Петър Георгиев, защото само той остана. Щеше да е много хубаво да има 15 такива, но за съжаление е само в Самоков. Това е много важно.

 

От разговорите, които имах с колегите, се чуват едни щуротии от хората, които издигат г-н Боянов, че примерно таксата за първи чужденец ще струва много хиляди левове, т.е. ще се дава шанс изцяло на български играчи. Това не е ок. Ние даваме нарочният пример всяка година как трябва да играеш с много българи и това би било много хубаво, но да направиш така, че отборите да не могат да привлекат чужди състезатели в 21 век в държава от Европейския съюз не е нормално. Смятам, че ще се съгласим всички. Също не е сериозно да се сравняваме с Испания и съседите ни например, но тези чужденци дават и допринасят за облика на първенството и за определено ниво. В женския баскетбол виждаме какво става, отскоро има чужденки, но останаха два отбора.

 

В началото на 90-те години е имало едно правило, където са ограничили да има до двама играчи над 28 години. Тогава е имало изключително много баскетболисти, дублиращи групи и България е била водеща баскетболна сила в Европа. Сега сме много далеч от това нещо. Ние сме свикнали в България, и в баскетбола е така, като нещо стане – Глушков е виновен. Далеч съм от мисълта, че той е идеалният. Идеален вариант няма, но особено към момента на фона на тези две кандидатури, аз смятам, че е абсолютно безалтернативен.“

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: Спартак Плевен, Богдан Петков, Георги Глушков
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
7dnisportbg
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи