Йордан Иванов: Турнирът бе изключително полезен за момчетата, изоставаме в много компоненти


Йордан Иванов: Турнирът бе изключително полезен за момчетата, изоставаме в много компоненти
(сн. БФБ)
23-08-2021 14:09 | Мария Маринова

Националният ни отбор по баскетбол за момчета U16 сложи край на натовареното лято за подрастващите ни формации, след като също завърши участието си на европейския си Чалънджър, който се проведе в София. Нашите загубиха и четирите си мача, макар в някои от тях да оказваха сериозна съпротива на класните си съперници. Пред BGbasket.com старши треньорът Йордан Иванов направи равносметка на изминалия турнир, като и сподели какво мисли за представянето на водения от него тим.

 

Смятам, че този турнир бе изключително полезен за всички момчета. Изиграхме четири срещи, в които трябваше да се изправим срещу отбори с изявени школи, където се работи на професионално ниво и самият баскетбол в техните държави е много развит. Въпреки че не спечелихме нито една от срещите, смятам, че момчетата получиха безценен опит и шанс за изява точно срещу отбори на високо европейско ниво“, заяви Иванов.

 

Играчите да оставят сърцата си на терена във всеки мач – именно това бе и основната цел, поставена от треньорския щаб преди началото на Чалънджъра. Успяха ли обаче да я изпълнят? Момчетата се раздадоха във всички срещи и дадоха каквото можаха от себе си. Само на последната (б.р. срещу Латвия) си мисля, че можеше да дадем още малко и да се преборим за една победа, но физически и психически не успяхме да издържим в целия двубой, за да го направим“, смята наставникът.

 

България имаше за съперници Латвия, Германия, Полша и Хърватия, а Иванов сподели и мнението си за конкуренцията в надпреварата: „Като изгледахме и останалите мачове, се забеляза, че всички отбори на турнира са конкурентноспособни един на друг. Нямаше нито една среща, която да бъде с ранно предизвестен край, което беше интересно за зрителите. Германците се отличаваха малко повече с техния атлетизъм.“

 

Според него обаче, останалите отбори ни превъзхождат значително в много неща: „За съжаление изоставаме в много компоненти. Единият е селектирането. Добре се вижда как другите отбори разполагат с доста по-ръстови и атлетични момчета. Изоставаме в обема на работа, в броя на срещите, които изиграват нашите момчета спрямо тези от другите държави, в кондиционната подготовка, както и от доста време говорим – в технико-тактическите умения и знания играчите в определени ситуации.“

 

Йордан Иванов не пропусна да благодари и на феновете, които пълнеха на всеки наш мач зала „Триадица“. „Благодаря на всички хора, които отделиха време и дойдоха с чисто сърце да подкрепят момчетата. Съжалявам, че не можахме да ги зарадваме поне с една победа, но се надявам да сме оставили приятно впечатление за баскетбол и да сме им създали едни положителни емоции“, завърши той.

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: България U16, Йордан Иванов
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
7dnisportbg
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи