Росен Барчовски: Групата е много трудна, но не ме притеснява нищо


Росен Барчовски: Групата е много трудна, но не ме притеснява нищо
(сн. FIBA.basketball)
31-08-2021 15:21 | Мария Маринова

Старши треньорът на мъжкия национален отбор по баскетбол Росен Барчовски определи групата на България в предстоящите световни квалификации като трудна. Жребият днес отреди страната ни да е заедно с Босна и Херцеговина, Чехия и Литва, а пред BGbasket.com националният селекционер сподели и впечатлението си за съперниците.

 

На първо четене групата е много трудна. Струваше ми се, че имаше и групи малко с по-лесни отбори, но това е само предварителна прогноза. Вече опитът ми подсказва, че в такива квалификации, които се играят по време на спортно-състезателния сезон, не се знае отборите с какви състави ще са. Като имена са трудни, като потенциал – също, но дали ще се съберат, ще се види, като наближат състезанията“, заяви Барчовски.

 

„Не ме притеснява нищо, а и трябва да кажа друго. Ако се гледат тези квалификации като възможност да се класираш директно на световно първенство, освен да излезеш от групата, трябва да го направиш и с добри резултати. На предишните квалификации излязохме, но с четири загуби, което не е достатъчно, защото след това влизаш в още по-тежка група. Аз по-скоро гледам на тези квалификации като престиж и място, където ще се готвим за финалите на европейското първенство. Ако имаме шанс, разбира се, ще опитаме да се класираме, това е повече от ясно“, добави той.

 

За трети поредни квалификации България ще е в група с Босна и Херцеговина, като в борбата за място на предишното световно премери сили и с Чехия.

 

„И с двата отбора нямаме много добри мачове. Босна един път ни победи с голяма разлика, после пак с голяма. Във втория мач бяхме по-добре. В предишния цикъл пак имат една голяма победа, така че не сме много добре. Чехия ни би трудно тук, но пак имахме две загуби. Това обаче не е лошо, защото е възможно да има малко подценяване, поне на това се надявам“, заяви Барчовски.

 

Относно третият съперник в групата ни, той коментира: Литва си е Литва. В момента имат съвсем лек спад спрямо себе си, но имат огромен потенциал. Най-вероятно и трите отбора са доволни, че са в една група с нас и смятат, че ще ни победят със сигурност. Аз обаче не смятам така и момчетата със сигурност.“

 

От ФИБА все още не са обявили как точно ще се провеждат предстоящите квалификации, но индикациите са, че те отново ще са под формата на т.нар.“балони“.

 

„Нищо не знам, но като гледам обстановката в Европа, ще има някакви такива неща. Аз съм страшен противник на „балоните“. Мога да приема да се играе без публика и при някакви ограничения, но едно събиране по 8-9 дни е кошмарно, дано го променят“, смята Барчовски.

 

Наставникът проведе един лагер с част от играчите през лятото в Панагюрище, като следващият ще е точно преди мачовете през ноември. Непосредствено преди квалификациите ще се съберем. Вече няма кога, защото започва първенството. Заради това беше този лагер лятото, за да не се събираме лятото“, каза той.

 

Александър Везенков не успя да се включи в предишните квалификации, като Росен Барчовски не е оптимист и за предстоящите.

 

„Разбира се, че се надявам, сигурно най-много от всичко, но опитът ми подсказва, че ще е много трудно. Евентуално може за третия прозорец през юли, но не се знае“, завърши треньорът.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България, Росен Барчовски
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи