УС на БФБ прие промени в правилата за първенствата при подрастващите и ББЛ


УС на БФБ прие промени в правилата за първенствата при подрастващите и ББЛ
(сн. НБЛ)
16-09-2021 17:15 | basketball.bg

Управителният съвет на Българската федерация по баскетбол прие промени в правилата за провеждане на Държавните първенства при подрастващите и ББЛ, както и в Дисциплинарните правила на БФБаскетбол по време на днешното заседание на Управителния съвет. Публикуваме текстовете без редакторска намеса:

 

Единодушно бяха приети следните промени в Дисциплинарните правила на БФБаскетбол:

„Отпада колоната за ДП за жени. Колона за А гр. жени (отпада за Агр. мъже, понеже ББЛ има други ДП)

Чл. 6.1 в) на дежурния представител или главния съдия срещу разписка, да отпадне: „ с 10% завишаване на размера на глобата“.

Член 13.

За отправени обидни думи или изявления, уронващи престижа на БФ Баскетбол, БК, длъжностни лица и/или състезатели и/или заплахи вкл. пред медиите, в интернет и социалните мрежи и др. и/или неприлични жестове към длъжностно лице и/или състезател и/или служебен персонал и/или зрители и/или отбор:

За отправени вулгарни изрази, обидни думи, заплюване, заплахи и/или неприлични жестове към длъжностно лице и/или състезател и/или служебен персонал и/или зрители, както и/или изявления, уронващи престижа на БФ Баскетбол, БК, длъжностни лица и/или състезатели, ако по доклад или представени доказателства, Техническата комисия или ДК не наложи по-тежко наказание:

Член 13А.

За провокативно-предизвикателно поведение към длъжностно лице и/или състезател и/или служебен персонал и/или зрители, ако по доклад или представени доказателства главният съдия, Техническата комисия или ДК не наложи по-тежко наказание: глоба за подрастващи 60 (старо 30)

Член 23

Длъжностно лице получило персонално дисквалифициращо нарушение, се наказва с глоба, ако по доклад на длъжностните лица на срещата или представени доказателства, ДК не наложи по-голямо наказание: глоба за А гр. жени 150 (старо 60) за подрастващи 80 (старо 40)

Член 24

 За отправени обидни думи или изявления, уронващи престижа на БФ Баскетбол, БК, длъжностни лица и/или състезатели и/или заплахи вкл. пред медиите, в интернет и социалните мрежи и др. и/или неприлични жестове към длъжностно лице и/или състезател и/или служебен персонал и/или зрители и/или отбор: глоба за подрастващи 150 (старо 300)

Член 25

За опит за саморазправа с длъжностно лице и/или състезател и/или служебен персонал и/или зрители, чрез блъскане, дърпане, хващане за ръка, дреха, хвърляне по длъжностни лица или състезател на опасни предмети, вкл. бутилки и други, се наказва с глоба, ако по доклад или представени доказателства ДК не наложи по-тежко наказание: глоба за подрастващи 250 (старо 150)

Член 26

 За употреба на физическа сила чрез нанасяне на удари:

А) срещу съдия на срещата, се наказва с глоба и лишаване от длъжностни права за три срещи последователно от предстоящите прояви на Националния отбор или БК, ако по доклад или представени доказателства, ДК не наложи по-тежко наказание:  

Б) срещу  длъжностно лице и/или състезател, и/или зрител и/или служебен персонал, се наказва с глоба, ако по доклад или преставени доказателства ДК не наложи по-тежко наказание. глоба за подрастващи 400 (старо 200)

Член 29

А. За опит за навлизане в съблекалнята на съдиите без разрешение на дежурния представител или за навлизане в съблекалнята на противниковия отбор преди срещата и/или през почивката между 2 и 3 период и/или след срещата: 100 (старо 50)


Б. За навлизане в съблекалнята на съдиите без разрешение на дежурния представител или за навлизане в съблекалнята на противниковия отбор преди срещата и/или през почивката между 2 и 3 период и/или след срещата: 200 (старо 100)“

 УС единодушно прие и промени в Правилата за ДП за подрастващи, както следва:

„4.2. За организиране на срещи от зоналните първенства, всеки БК е длъжен да бъде готов да приеме домакинство /дори да не разполага със собствена зала/, като го съгласува със съответния регионален представител на БФ Баскетбол.

Забележка: За домакинствата на 14, 16 и 19г. за двата пола домакина е длъжен да подсигури лицензирана от БФБ зала.

4.3. БК, който има отбор в Елитната група, може в Първа дивизия да участват и с втори отбор от същата възрастова група с картотекиране на други състезатели и право на участие във финалите на първенството.

9.1.       За срещите от Финалните турнири на Елитните групи и Първа дивизия девойки и юноши до 16 и 19г. е задължително да се води компютърна статистика от 2-ма статистици на среща със статистически софтуер, предоставен безплатно от БФБаскетбол.

4.10. Треньор на отбор за подрастващи на БК няма право да бъде записан в тимовия лист или да седи на отборната скамейка на представителен отбор на друг БК за участие в среща от всички етапи на Държавните първенства за подрастващи.

14.5.Отбор, допуснал втора служебна загуба поради неявяване на среща, прекратява участието си до края на първенството, губи всички точки за подпомагане от ММС за съответната спортно-състезателна година, а БК се наказва с глоба от 3000 лв.;

ЕЛИТНИ ГРУПИ /Изток и Запад/ за юноши , юно ши до 1 6г. и момчет а с 6 от бора.

26.1.       Първи етап –

Квалификационни турнири /баражи/ за попълване на Елитни групи /по заявка/ - през м. септември. Клубове които не желаят да играят в Елитни дивизии играят в Първа дивизия по региони. В зависимост от бройката на подадените заявки за участие, според ранкинга от последните три години участниците вземат участие или в квалификационен турнир или в бараж.
След изиграването на квалификационния турнир се формират елитни групи разпределени в два региона – Изток и Запад, съставени от по шест отбора.


26.2. Да отпадне първи кръг.

 
27.ЕЛИТНИ ГРУПИ ЗА МОМИЧЕТА, ДЕВОЙКИ ДО 16 И 19г. – играят по същата схема както и мъжка част, на Изток и Запад с участието на минимум 4 и максимум 6 отбора. Първият етап за девойките до 19г. се играе на турнири /заради А група- жени/, а девойките до 16г. и момичетата до 14г. играят на разменено гостуване. През Втория етап са баражите, а през Третия се провеждат финалните турнири за първа и втора четворки.

27.2. Отпада забележката за възможността на Първа дивизия да играе в ЕГ.
 
28. КУПА НА БФБ АСКЕТБОЛ ЗА ЖЕНСКА ЧАСТ – Първите и вторите отбори от Изток и Запад играят преди баражите в двудневен турнир.

36.б. Отпада сумата до 100 лв.

38.1 .В А и Б финалните турнири за девойки и юноши, девойки и юноши до 16г. и момичета и  момчета участват по четири отбора в три дни / всеки срещу всеки/.“
 
Единодушно бяха приети и промени в Правилата за ДП на ББЛ:
 
„Стар текст 43.1. Максималната допустима бройка за картотека е 16 състезателя.

Нов текст 43.1. Максималната допустима бройка за картотека е 16 състезателя + двама юноши до 19 г. картотекирани в клуб, който не участва с отбор в ББЛ.

Стар текст 45.3.1. В този период отборите имат право да картотекират единствено нови състезатели, които към този момент не са били картотекирани от клуб участник в ББЛ „А“ група – мъже, или НБЛ за спортно-състезателния сезон 2021/2022;

 Нов текст: 45.3.1. В този период отборите имат право да картотекират единствено нови състезатели, които към този момент не са били картотекирани от клуб участник в ББЛ „А“ група – мъже.

Стар текст 45.5. Във всеки случай от изброените в предходните точки не трябва да бъде превишавана общата бройка от 16 състезателя или нарушавана минималната бройка от 10 състезателя.

 Нов текст:45.5. Във всеки случай от изброените в предходните точки не трябва да бъде превишавана общата бройка от 16 + 2 състезателя отговарящи на изискването по т.52.1 или нарушавана минималната бройка от 10 състезателя.

Стар текст 52.1. БК участник в първенството на ББЛ „А“ група – мъже за сезон 2021/22, има право да картотекира и състезател, който е в разширения състав и/или е потенциален участник в националния отбор за съответната възраст, ненавършил 19 г. в годината, в която започва съответния състезателен сезон при условие, че клубът, в който той се състезава при подрастващите, няма отбор в ББЛ „А“ група или НБЛ. В този случай, картотекирането се извършва по молба на БК участник в първенството на ББЛ „А“ група – мъже за конкретен състезател, след съгласие на клуба, в който той се състезава при подрастващите и писмено одобрение от Президента на БФБ.

Нов текст: 52.1. БК участник в първенството на ББЛ „А“ група – мъже за сезон 2021/22, има право да картотекира и състезател, който е ненавършил 19 г. в годината, в която започва съответния състезателен сезон при условие, че клубът, в който той се състезава при подрастващите е дал писменото си съгласие за тази картотека и няма отбор в ББЛ.  

Нов текст:

52. При картотекиране на състезател навършил 12 години и ненавършил 20 години, който е бил без договор или с изтекъл такъв от предишният му клуб, се заплаща “такса картотекиране” в БФ Баскетбол от новият клуб по 100 лв. за всяка година, в която състезателят е бил картотекиран в предишния му клуб;

С цялата сформирана сума от таксата по чл.52 БФ Баскетбол ще стимулира клуба, в който състезателят е бил картотекиран до този момент.

Тази такса не се дължи в следните случаи:

- ако предишния клуб няма отбор във възрастовата група на състезателя за сезона, в който той си сменя клубната принадлежност.

- ако предишния клуб писмено се откаже от финансово стимулиране по този член.

- ако състезателя е освободен от отбора. При този случай задължително се представя служебна бележка за освобождаване на състезателя от последния БК, в който е бил картотекиран.“

Всички членове на УС гласуваха За и приеха и предложенията за промени в Правилата за ДП на НБЛ съгласно предложението на Общото събрание на НБЛ.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи