Правец спечели 3х3 турнира в памет на Димитър Пенчев


Номер 1 за българския баскетбол
Номер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетбол
(сн. balkan-basket.com)

27-09-2021 12:05 | balkan-basket.com

Отборът на Правец спечели турнира в памет на бившия играч и треньор в Балкан Димитър Пенчев. Надпреварата, която предложи истински зрелищни битки, се проведе в събота на площадктие до зала "Георги Христов" в Ботевград и събра десетки любими на баскетбола.

 

Общо осем отбора се включиха, а поради голям интерес имаше и отделен турнир за по-малки. Тимовете бяха разделени в две групи по четири, а към четвъртфинали продължиха всички участници според класирането в групата. 

 

На финала опитният тим на Правец победи отбор от Ботевград, в който участваха юношите на Балкан - Павлин Петров, Ерик Кирилов, Веселин Христов и Иван Николов. Шампионите от Правец бяха в състав Данаил Христов, Марио Христов, Стефан Гунински и Павлин Ганчев. Наградата за първо място бе 1000 лв, за второ 600, а за трето 400. Всички призьори получиха и предметни награди.

 

Това бе първо издание на турнир в памет на Митко Пенчев, който си отиде от този свят през 2018 година след тежко боледуване. Надпреварата бе организирана от неговия по-голям син Павел и носеше името "Димитър Димитров - Лъвското сърце", с което той винаги ще бъде запомнен.

 

Павел Димитров също е възпитаник на школата на Балкан, както и по-малкия син на Митко Пенчев - Виктор Димитров. 

 

На турнира присъстваха и всички треньори от БК Балкан, както и кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов.Имаше и няколко индивидуални конкурса, като този за тройки бе спечелен от ботевградчанина и бивш баскетболист на Балкан Андрей Андреев.

 

Организторът на турнира Павел Димитров благодари специално на всички, помогнали за организацията на турнира, като заяви своето желание надпреварата да стане традиция и в следващите години.

 

Димитър Печнев Димитров израства в баскетболната школа на Балкан Ботевград. С подрастващите формации е два пъти шампион на България и още 17-годишен е включен в мъжкия тим на Балкан. Баскетболните му качества и сърцатата му игра са забелязани от ямболския треньор Иван Чолаков, който го привлича в града край Тунджа. Димитров бързо се налага като основен играч, градацията му с ямболския тим в шестте години е възходяща, за да се стигне до спечелването на шампионската титла през сезона 2001-2002 година, припомни преди време в свой материал botevgrad.com. Димитър Димитров е шест сезона играч на Ямбол 1996-2002. Той продължава да държи абсолютния рекорд на Ямбол за последните 21 сезона (2000-2021) за най-много отбелязани точки в един мач - 42, за най-много вкарани кошове от игра в един мач - 19 FGM и за най-висока успеваемост в стрелбата за три точки в един сезон - 57.1 3FG%.

 

Митко Пенчев, както го познаваха всички, се завръща след 2002 год. в родния Балкан, където носи и капитанската лента. След това за кратко преминава във варненския Черно море. След четири сезона за Балкан той преустановява кариерата си като играч през 2007 година. Не спира с баскетбола - продължава като треньор, предавайки баскетболните си умения и изключителния си дух на момчетата от школата на Балкан. И под негово ръководство кадетите стават шампиони на България през 2012 година. 

 

ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи