Георги Глушков: Третият мандат трябва да бъде по-успешен от всички


Георги Глушков: Третият мандат трябва да бъде по-успешен от всички
(сн. БФБ)
16-11-2021 14:41 | Мария Мицова

Президентът на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков ще започне трети мандат начело на централата, след като днес бе преизбран по време на Общото събрание. Ето какво сподели той, след като стана ясно как са гласували делегатите:

 

„Както казах и преди, искам да направим една стъпка да наградим организацията на федерацията в шестте региона на България, където трябва да се развива по-целенасочено и устремено баскетболът на всички нива. Особен акцент имаме върху женския баскетбол и подрастващите. Съставът на Управителния съвет е такъв, че всеки да отговаря за нещо, което е от неговите компетенции. Трябва да има съгласие, за да работим и да си поставяме целите. Финансовият въпрос не е толкова важен, защото в момента федерацията е в стабилно финансово състояние.

 

Аз съм много доволен, че имаме десет отбора в НБЛ, което ни беше цел, защото сме били и осем, и девет. Важно е да запазим този формат, да има мачове, които да са атрактивни. Наистина има голямо повишение на гледаемостта на баскетбола, не само на база на това, че има много гледания и на мачовете, които не се предават телевизионни. Дават се и подрастващите. Изпращаме и дигитални материали на нашите партньори за всеки мач. Това е много важно. Там има много голямо поле за развитие и в нашата маркетингова програма с 11 точки НБЛ, ББЛ, А група – жени, национални отбори и подрастващи трябва да намерят своето място в отразяването и в това, което искаме да покажем на хората.

 

Днес бях с нагласата, че съм бил два мандата, първият от които трябваше да излизаме от водата. Във втория успяхме да съберем финансови средства и смятам, че третият мандат трябва да бъде по-успешен от всички. Това са избори и нагласите на хората са такива. Благодаря на клубовете и делегатите, които гласуваха това доверие на мен и на федерацията, защото това е оценка за работата ни през последните години.

 

Няма сантименти за Управителния съвет. Дори един от членовете, няма да казвам кой, е много близък приятел на Владо. Иван Ценов е ценен и от Владо Боянов, така че аз търся екип, който да иска да работи, може и който да се отдаде на баскетбола, защото това е важно. Мисля, че всички споделят това, че трябва много труд за постигане на резултати, както като състезател, така и като вид ръководител.

 

Всички добри идеи са добре приети. Пак искам да повторя  - финансовото състояние е такова, че може да си позволим някои неща в повече.

 

Последните две години бяха пандемични. Бюджетът е съставен от много неизвестни, така че винаги за мен е било голямо напрежение да го изпълня, да имаме пари, да сме спокойни и да нямаме задължения към никого, да мога със спокойно лице, като говоря с партньори, всичко да бъде както трябва, както и нашите отношения с Министерството на спорта, които съм искал винаги да бъдат коректни и свършени по най-добрия начин.

 

Аз очаквам много повече. Смятам за успех, че успяхме НБЛ и ББЛ да са на много високо ниво и да продължават да се развиват. Това, което смятам за неуспех е, че не успяхме да се справим добре с негативните тенденции в женския баскетбол. Тук обаче искам да спомена нещо, което никой не си спомня. През 95-96 г. имахме четири състезателки в женската НБА. Тогава също нямахме класиране на националния отбор, но това никой не го казва. Трябва колектив и още работа, за да постигнем успех. На два пъти бяхме много близо до класиране на европейско първенство, което става изключително трудно с оглед на тези конкуренти които имаме от съседните държави. Там трябва да се работи много сериозно.

 

Ще има специална комисия с много широк състав от специалисти и треньори за женския баскетбол. За подрастващите аз поемам персонална отговорност в мъжка част, в женската нямам компетенции, защото е по-специфично. Има доста по-добри специалисти в това отношение."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Георги Глушков, БФБ
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи