Българин част от треньорската академия на Евролигата


Българин част от треньорската академия на Евролигата
(сн: Личен архив)
07-01-2022 13:03 | BGbasket.com

Помощник треньорът на националния ни отбор за мъже Васил Христов бе приет в престижната академия за треньори, създадена и организирана от Евролигата. Проектът се ръководи от Желко Обрадович в партньорство с Факултета за спорт и физическо образование на университета в Белград.

 

Част от  лекторите са бивши и настоящи треньори от най-престижното баскетболно състезание в Европа, като Пабло Ласо, Димитрис Итудис, Ергин Атаман, Еторе Месина, Шарунас Ясикевичиус, Йоргос Барцокас, Сержио Скариоло, Шави Паскуал и други.

 

Неотдавна Христов бе на специализации в Байерн Мюнхен и Виртус Болоня, където имаше възможност да черпи знания и опит от класни треньори и мениджъри. Младият наставник не пести време, сили и средства, за да напредва в професията, като през лятото му предстои да се дипломира и от треньорския курс на ФИБА.

 

Български треньори на специализация в Байерн Мюнхен

 

Ето и какво сподели той специално за bgbasket.com:

 

Васко, голяма привилегия е за теб да имаш възможността да си част от този нов проект на Евролигата и да се докоснеш до топ нивото в Европа. Как стигна до там?

От Евролигата обявиха прием на треньори за своята академия. За моя радост отговарих на всички техни изисквания.

 

Разкажи малко повече детайли за това какво включва обучението.

Най-общо казано, този проект представлява следдипломна квалификация на много високо ниво. Целият процес на обучение е 8 месеца и е разделен на модули. Първият от тях е свързан с лекции за структурата и функциите на човешкия организъм, като Физиология, Анатомия, Биомеханика, Моторика, Психология и др. Във втория модул се говори за хранене, кондиционна подготовка, тестиране на антропометрични характеристики и двигателни качества. Последните два модула са изцяло свързани с баскетбол. Започваме с планиране на подготовка и продължаваме с техника и тактика (отборно нападение и защита, и скаутинг).

 

Наскоро си имал възможността да видиш от първо лице как се работи на това ниво. Разкажи ни какво е необходимо, за да посетиш отбори като Виртус Болония и Байерн Мюнхен.

Интересът ми за професионално развитие ме мотивира да изграждам добра мрежа от контакти с колеги от цял свят. Благодарение на тях се свързах с треньорите на въпросните клубове. След личното им одобрение получих възможността да присъствам по време на тренировъчния им и състезателен процес.

 

 

Направи едно сравнение между двата клуба. Какви прилики и разлики забеляза?

Общото определено е много високото ниво на организация на клубовете и професионализмът на всички – играчи, треньори и хора от щаба. Следване на принципи – от такива за отношение и поведение, до конкретики в нападение и защита. Използване на софтуер, както за скаутинг, така и за следене на функционалното състояние на играчите силно повишава нивото на работа.

 

От гледна точка на разликата, може да се отбележи, че треньорът на Байерн води почти самостоятелно своята тренировка, докато Скариоло делегира задачи на щаба.

 

Друга разлика може да се открие в това, че във Виртус всяко едно упражнение е за време и се води резултат, който се запазва в продължение на цялата тренировка. Тренировъчните състави са определени предварително и не се променят до края на заниманието. В Байерн Мюнхен само част от упражненията са състезателни и всяка игра има отделен резултат. Тренировъчните състави често се сменят между отделните игри.

 

Тази година ще е натоварена за теб. Академия на Евролигата, завършването на треньорския курс на ФИБА , участието ти с националния отбор в квалификацията за световното първенство и най-вече Европейското първенство. Как ще се справиш с всичко това?

Да, натоварено ще е, но това е част от професията. Всичко е въпрос на организация, полагане на усилия и желание за работа. Приемам това като предизвикателство и инвестиция в моето професионално развитие.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи