Новият треньор на националите на колички: Виждам израстване в отбора


Новият треньор на националите на колички: Виждам израстване в отбора
(сн. БФБ)
05-05-2022 16:20 | basketball.bg

Италианският специалист Антонио Кулиандро не е ново име в българския баскетбол на колички. Още миналата година роденият в Реджо Калабрия специалист беше привлечен като консултант на националния селекционер Владимир Искров. От май Кулиандро пое отбора като старши треньор и вече води подготовката на тима си за предстоящото европейско първенство от 12 до 22 юни в Босна и Херцеговина. Както е известно, международната федерация взе решение това лято да обедини Дивизия B и Дивизия C и отборите от тях да участват заедно в 10-ото европейско първенство в Сараево.

С помощта на един от възпитаниците му в Реджо Калабрия и националния отбор Георги Иванов Кулиандро говори пред официалния сайт на федерацията:

- Г-н Кулиандро, добре дошъл отново! Какво ви привлече към българския национален отбор?

-  Благодарение на няколко баскетболисти, които привлякох в Италия, и добрата работа, която свършихме с тях, се запалих. Те ми говориха за България с много ентусиазъм, казаха, че имат млад отбор. Помолиха ме, ако мога, да пристигна в България, за да помогна на тази млада група от играчи, и ме запознаха с Владимир Искров. Ентусиазирах се много, стана ми интересно, приех цялото нещо с голям ентусиазъм и още миналото лято пристигнах, за да се запозная с младия отбор на България.

- Кое е най-голямото предизвикателство на новия ви пост?

- Най-голямото предизвикателство за един треньор е да види как играчите израстват, стават по-добри. Най-големият стимул, независимо в клубен или в национален отбор, е да видиш как играчите израстват, стават по-добри. Това е много по-важно при един национален отбор, защото отговорността е много по-голяма, и съответно много повече бих се радвал. В този случай България е млад, нов национален отбор. Със сигурност предизвикателството и стимулите са много по-големи.

- Има доста прилики между вашия Реджо Калабрия в Италия и българския национален отбор…

- Да, по същия начин отборът на Реджо Калабрия е млад отбор, за първи път се сблъска с шампионата на Серия А. Виждам много близки неща между моя клуб и българския национален отбор. Получи се много добре, защото Георги и Антон (Фиков, млад български национал, който премина в Реджо Калабрия миналия сезон – б.ред.) са млади, мога да ги вкарам в моя проект, с който развивам млади играчи по целия свят. Моята идея да взимам млади играчи от целия свят, да ги вкарвам в моя клуб, да играят на високо ниво и по този начин да израстват.

- Каква е голямата мечта и цел за това лято?

- Със сигурност най-голямата мечта е да спечелим възможно най-много мачове. Важно е да споменем, че България е млад отбор. Ние сме на ниво Дивизия С. Тази година ще бъде по-трудно, защото е миксирано Дивизии В и С. Със сигурност ще видим едно израстване на 100%, защото ще играем с отбори, които имат повече опит от нас. Искам да видя това израстване от сблъсъка с по-добри отбори.

- Какво означава това в резултати?

- При първия си опит на Европейско първенство през 2019 г. България победи Унгария. Задачата ми е да победим повече отбори в сравнение с първия път. За мен като треньор е по-важно да видя израстването на отбора технически и тактически. Естествено, искам да вземем повече победи, но това е по-важно.

- Виждате ли израстване в отбора в сравнение с това, което сте гледал като представяне на Европейското първенство в София преди 2019 г. Макар и с Ковид-19 ограничения, отборът като че ли натрупа доста мачове…

- Със сигурност виждам израстване. На първо място, искам да благодаря на Владо Искров. Откакто го познавам, от миналата година, не се е спрял, постоянно работи. Не всички национални отбори имат това желание за работа на ниво бюджет, на ниво всички играчи да са постоянно тук и да тренират. Със сигурност фундаментално е това, че има страшен ентусиазъм за това, което вършим, благодарение на ентусиазма на всички. Отборът расте и ще продължава да расте.

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: баскетбол на колички
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
betway
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи