Левски пропиля 16 аванс, но запази жива интригата с Балкан


Левски пропиля 16 аванс, но запази жива интригата с Балкан
(сн. balkan-basket.com)
17-05-2022 21:01 | Мария Маринова

Левски записа първа победа в полуфиналите в Националната баскетболна лига. Без право на повече грешки, столичният тим надви Балкан с 66:56 тази вечер в зала „Универсиада“ и намали резултата в серията на 1-2 победи.

 

Баскетболистите на Константин Папазов имаха 16 точки аванс в хода на мача, който обаче пропиляха, но измъкнаха успеха след силна последна част.

 

Четвъртият мач от серията е в петък, отново в „Универсиада“.

 

Преди срещата бе връчена награда на Спешъл Олимпикс от ФИБА във връзка с участието им в международната баскетболна седмица през 2021 г., както и популяризирането на кампанията “Лицата на баскетбола”. Призът получи д-р Христозов от президента на БФБ Георги Глушков, който е и член на борда на ФИБА.

 

Домакините взеха инициативата в началните минути. Въпреки че правеха доста пропуски от тройката, имаха добра успеваемост в подкошието. До средата на частта те бяха вкарали само един кош от игра, а в комбинация с петте им грешки, това позволи на Левски да дръпне с 14:5. Гостите продължаваха да изпитват трудности в нападение, докато съперникът им се възползва от предимството си в подкошието и след първата четвърт се откъсна с 23:10.

 

Разликата в полза на столичния тим стана 16 в началото на втория период, но след това последваха доста пропуски и от двете страни. В края на частта обаче настъпи подем в играта на Балкан, който направи серия от 8:0 с три зрелищни забивки на Джоунс и Уошингтън, с което намали за 23:30. Левски обаче не изпусна водачеството си, а след кош със сирената на Ивица Радич, на почивката се оттегли при 34:25 в своя полза. Двата тима си бяха разменили само по една тройка през първото полувреме, което обяснява и ниската резултатност.

 

Подемът в играта на Балкан продължи и след паузата, докато мерникът на домакините започна да изневерява и те бъркаха доста по-често. Разликата постепенно започна да пада, а преди последната четвърт ботевградският тим поведе за първи път в мача след кош на Крисчън Джоунс при 45:44. Йордан Минчев обаче трябваше да излезе от игра, тъй като изкълчи десния си глезен.

 

Заключителния период започна с няколко размени на водачеството, но шест минути преди сирената Левски дръпна с 56:50, което накара Небойша Видич да вземе прекъсване. Играта продължи кош за кош, но три минути и половина преди края гостите останаха без Крис Минков, който излезе за пет лични нарушения. Балкан направи някои пропуски в ключови ситуации, от което Левски се възползва и разликата отново стана двуцифрена – 62:52 след тройка на Христо Захариев. Това окончателно сложи точка на спора и домакините задържаха водачеството си до последно.

 

Най-резултатен за победителите с 16 точки и 9 борби бе Христо Захариев, 14 и 7 борби има Чавдар Костов. Джош Паркър отбеляза 10, а Зейн Ноулс има 9 точки и 11 борби.

 

Дерик Маркс вкара 14 точки за гостите, но с 6 грешки, а също с 14 точки плюс 8 борби е Крисчън Джоунс.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ЛЕВСКИ - БАЛКАН

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2021/2022

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2021/2022

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ НБЛ-МЪЖЕ, СЕЗОН 2021/2022

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Левски, Балкан
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи