Тити Папазов: Левски не може да бъде спрян по друг начин, освен административно, започваме битка за правда


Тити Папазов: Левски не може да бъде спрян по друг начин, освен административно, започваме битка за правда
(сн. BGbasket.com)
20-05-2022 00:23 | Иван Вълчанов

BGbasket.com се свърза със старши треньора на Левски Константин Папазов след решението за служебни загуби в трите мача срещу Балкан и съответно загуба на полуфиналната плейофна серия в НБЛ. Причината е влизането в игра на Йордан Минчев без Letter of Clearance след трансфера му в „сините“, което го прави нередовен състезател. Мненията си вече споделиха и мениджърът на НБЛ, както и президентът на БФБ.

 

Ето каква е и позицията на Папазов и Левски по решението:

 

„Във всяко едно решение има обективна истина, но в повечето случаи тълкуваме решенията спрямо нашия личен интерес. В този случай е ясно, че моят интерес е отборът на Левски да не бъде ваден по административен път от участието в евентуално успешна полуфинална серия, което може да доведе до финал.

 

Истината обаче е много проста – има равнопоставена допусната грешка и от двете страни – и от БФБ, и от Левски. Става въпрос за 250 швейцарски франка, които не са платени на международната федерация и аз не смятам, че те могат да бъдат толкова сериозно нарушение, че това да предопредели изхода на серията. Ще задавам много въпроси утре (на пресконференция на 20 май от 15:00 ч.), защото искам да бъда коректен към цялата журналистическа гилдия. Но все пак ще кажа някои основни неща:

 

Има много въпроси и съм убеден, че утре ще присъстват всички журналисти, заради нахалството и безпардонното решение, което е взето против Левски – акцентирам, то не е взето в интерес на баскетбола, а единствено и само против Левски и аз ще извадя необходимите аргументи и факти пред всички. Решението е меко казано скандално, защото ние не сме допуснали никаква грешка, освен неизпълнението на това да платим 250 франка на международната федерация – нещо, за което до голяма степен носи вина и БФБ. Защото аз не различавам от нея по никакъв начин НБЛ, която е феномен – по никакъв начин няма собствена структура, няма собствено управление. Защото момичето, което носи отговорност и което е мениджър на лигата, имаше далеч по-достойна позиция от тази, която ѝ беше вменено да бъде взето като решение. Ще говоря много повече на пресконференцията, въпреки че и сега ми пари езикът да задавам въпроси, на които няма да има отговор.“

 

Попитан дали от гледна точка на Левски причината за незаплащането на таксата за Letter of Clearance на Йордан Минчев е разсеяност и неволен пропуск, Тити Папазов коментира:

 

„Проблемът е единствено и само в мен и Веско Веселинов – аз съм човекът, който дава парите, а той е този, който трябва да следи за това нещо. Това е от страна на Левски, но точно толкова има и от другата страна и ако ние сме в неизпълнение, има много точно обяснени казуси какво се случва. Ако смятате, че на осми март съм превел 30 000 лв., за да мога да картотекирам новите играчи, по настояване и натиск от страна на Петър Георгиев и Сашо Везенков, независимо че бяха прави, най-нормално е да платя и още 500 лева. Това е 1.66% от сумата – едва ли са тези, които могат да ме спрат. Беше ясно, че Левски не може да бъде спрян по друг начин, освен административно. Вече знам всичко – как и какво е станало – класическо ОПГ.

 

Дали е ясно как е излязъл наяве този пропуск, и то след третия мач, а не след първия, в който е играл Йордан Минчев, Папазов отговори:

 

„Задавате въпроси, които си задавам и аз и които имат своето логично анти-Левски обяснение. Аз ще задам същия въпрос – най-елементарния въпрос, който ми зададоха моите играчи. Те ми казаха само едно – ние се различаваме от другите по това, че сме непреклонни и че носим името на най-великия българин. Ще се борим докрай за правдата. Те ми дадоха тази сила и енергия, за което съм им благодарен. Аз не съм се съмнявал в тяхната сила и морал. Те доказаха, че са шампиони на България, като тренират в пълен състав от 15 човека и са с четири заплати назад. И не знаят какво ще стане в утрешния ден. Едва ли някой друг може да го постигне – само Левски. Днес мнението на играчите и тяхната позиция ми дадоха страшно много енергия. Те зададоха най-адекватните въпроси, които някой може да зададе.“

 

Как Левски ще търси правда в този случай според думите на старши-треньора:

 

„Винаги и навсякъде по света е имало съд. Момичето, което носи отговорност за това ние да платим таксата и това ние да бъдем извадени, се казва Сандра Велчева. Хипотеза е да са ѝ дали един милион и тя да го реши, ако зависи само от нея. Но би трябвало да има институции, които да носят отговорност или да следят за отговорността на дадено решение. Аз утре ще разкажа как е взето решението, защото знам и, за разлика от всички останали, не се страхувам да казвам истината, колкото и да е нелицеприятна тя. Всичко в България, не само в българския баскетбол, е шушумигарство – шушукаме си, без да имаме волята да казваме истината.

 

От тук нататък за мен има един-единствен път – да излезе правдата, а тя е относително понятие – може да съм прав, може и да не съм прав. Светът е устроен така, че всеки да гледа от своята камбанария. Затова ще бъде погледнато от камбанарията на болшинството и най-вече от камбанарията на съда. Първата инстанция е арбитражната комисия – за взетото решение уж от Сандра Велчева, а то не е взето от нея – казвам „уж“, защото знам истината. След това се катерим нататък по стълбицата на законодателството.

 

Загубите за моите играчи са огромни и аз ще търся правата им. Ние сме на ръба и с почти договорен многомилионен договор и аз не знам как ще се отрази това решение на федерацията. Така че федерацията има достатъчно възможности да си понесе отговорността, ако е допуснала грешка. Тя може и да не е допуснала. Достатъчно голям ще бъде финансовият стимул на адвокатите, които ще защитават Левски, защото потенциалът за пропуснатите права е огромен. А това лесно мога да го докажа. От тук нататък – да носят отговорност тези, които взеха еднолично, долнопробно решение, следвайки единствено реверанс на ОПГ-то.“

 

В заключение преди предвидената за утре пресконференция Папазов каза:

 

„Искам да призова всички медии да заповядат утре в 15:00 ч. – ще устискам до тогава, за да бъда коректен към всички. Отдавна не съм давал пресконференции и съм зареден с много емоции, но съм зареден и с факти, които ще бъдат потресаващи за ръководството на БФБ. Но те избраха този път и аз от тук нататък не мога да спра. Аз имам отговорност единствено пред моите играчи, които ми казаха „ще се борим докрай“. Когато те имат желание да се борят, аз единствено трябва да ги съпровождам, както е било цял живот. Миналата година отборът искаше да стачкува след четири месеца закъснение по обективни причини на КОВИД-ситуацията. Аз им казах, че каквото и решение да вземат, ще ги подкрепя. Тогава бях техен треньор, сега по документи съм такъв, но реално съм собственик на Левски. И днес им казах същото – каквото кажете вие, това ще правя. И нормално – те направиха огромни компромиси за Левски и за мен, нормално е аз да правя всичко за тях. Те пожелаха битка. Ние имаме прекрасен капитан в лицето на Асен Великов – неслучайно той бе избран от много хиляди хора да бъде в сдружението на футболния клуб. Защото е много истински и е борец. Той каза, че има прозрачни неща, че това е организирано срещу нас и ние ще се борим. И аз не мога да отстъпя. Този път не подцениха мен, а играчите на Левски. Водени от морала, който притежават, а той е огромен, след четири месеца без заплати, доказва само едно – че Левски е нещо велико и като част от това и те стават велики – истински, непреклонни и принципни. Ние ще бъдем именно истински, непреклонни и принципни в битката за правдата и ще успеем да я спечелим.“

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Тити Папазов, Левски, НБЛ - мъже
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи