Сашо Везенков: Правят впечатление 2-3 доста обезпокоителни неща за българския баскетбол


Сашо Везенков: Правят впечатление 2-3 доста обезпокоителни неща за българския баскетбол
(сн: BGbasket.com)
26-05-2022 20:26 | Мария Маринова

Генералният мениджър на Балкан Сашо Везенков бе категоричен, че клубът му не търси конфронтация с Левски и полуфиналната серия в НБЛ ще се доиграе. Той обаче сподели някои обезпокоителни неща, според него, свързани с българския баскетбол след решението на Арбитражната комисия да отмени трите служебни загуби на „сините“. Ето какво заяви Везенков на пресконференция днес в Ботевград:

 

„Тази пресконференция не е дали да се играят мачовете и нещо против Левски. Ние оспорваме и имаме възражения по решението на федерацията и по решението на Арбитражната комисия. Забравете, че някой от нас ще става председател на федерацията и ще запорира сметките или ще търси някакъв конфликт. Левски има техните възражения, ние нашите. Един е братовчед на Христос, той е в „Универсиада“. Него може да го търсите по всяко време и с него да се консултирате за етика, отношение и всичко. Не сме тук за това. Ще играем мачовете, но имаме някои запитвания за толкова бързото решение на федерацията и за събирането на член на Юридическата комисия на ФИБА. Като знаете нашия президент на федерацията Георги Глушков колко е муден, как така се събраха един ден, без никой от нас да знае, и решиха, че трябва да накажат Левски  с три мача. Как Арбитражната комисия реши, че всичко заминава и мачовете ще се играят? Имаме някои питания. Не търсим интрига или конфронтация с Левски. Имаме тълкувания на нашата федерация и искаме обяснения по тези въпроси.

 

Арбитражната комисия, ако не се лъжа, се назначава от Георги Глушков. Дайте да не си говорим глупости тук, те разбират какво е ФИБА и какво е ФИФА. Арбитражната комисия може да вземе решение, което да е в ущърб на Тити Папазов – съмнявам се.

 

Ще ви кажа промени в правилата на ФИБА за издаване на Letter of Clearance (LOC). Всички трябва да са запознати с това. Тези промени или наши закони, които сме си ги създали, са създадени пак по искане на Тити Папазов, за да улеснят всички отбори.

 

Започвам по промените: Основна промяна е, че LOC вече се издава от ФИБА, а не от федерациите, където последно е бил картотекиран състезателят. Административната такса, която се заплаща на ФИБА за издаване на LOC вече ще бъде 250 швейцарски франка. Причините, поради които ФИБА може да откаже издаване на LOC, са 1) състезателят има действащ договор с клуб към момента на искането на LOC (тук е важно да се уточни, че са неуредени финансовите взаимоотношения между състезателя и клуба при вече прекратен или изтекъл договор не могат да бъдат причини за отказ или забавяне на издаване на LOC; 2) ФИБА е наложила на състезателя забрана за международен трансфер; 3) ФИБА е наложила на клуба, който иска новия състезател, наказание за забрана на нова картотека; 4) федерацията, която иска LOC, е със спрени права от ФИБА и тук изрично искам да натъртя 5) административната такса от 250 швейцарски франка не е получена от ФИБА. Тогава не се дава LOC.

Друго – Разрешение за ответната национална федерация за LOC за състезатели, чиято последна картотека е била в друга държава, състезателят може да бъде картотекиран (това си е българска точка) в срокове по раздел 1 на гл.5. и без да е получено разрешението от националната федерация, в случая Унгария, но то трябва да пристигне в офисите на федерацията или лигата до 10 дни след картотекиране, като до получаването му състезателят няма право да упражнява състезателните си права. Нещо неясно по въпроса? Това е правилник на федерацията.

 

Арбитражната комисия няма права да се занимава с картотекирането на играчите и това е следващ раздел. Сандра Велчева има право да картотекира, защото така е по правилник. Но няма право, ако до 10 дни не пристигне разрешението. Тити Папазов беше намерил, че решението трябва да е платено от федерацията за 10 минути. Нора Рангелова – пристигна бележка от ФИБА, в която беше казано, че това отпада от 2 години. Тогава Арбитражната комисия реши. Запознахме се с това.

 

Името на Балкан в тази ситуацията е като наблюдател. На мен ми правят впечатление 2-3 доста обезпокоителни неща за българския баскетбол. Последните скандали са непрекъснато свързани с Константин Папазов. Аз съм го слушал да казва, че управлява баскетбола, 75% от него е той и т.н. Останах много учуден, когато ние бяхме в Белград и той следобед ми звънна, че говорил с кмета и разрешението му било е в джоба, а то не е. Казах му да не ме занимава с глупости, че съм на Евролига. Никога не ми е минавало през ума, че Георги Глушков и Нора Рангелова могат да вземат решение да анулират дадени срещи. Представете си какъв е гафът. Нашата федерация за първи път прояви някакво мъжество за първи път, Георги Глушков най-вече и Нора, както и Сандра Велчева, която е картотекирала правилно Минчев. За мен това е изненада, беше без наше участие. Ние не знаехме за какво става въпрос. След това той е намерил някаква точка, заради която казва, че ще спечели и ще се кандидатира за президент на федерацията, ще блокира сметките на БФБ и ще ги съди за пропуснати ползи. Георги Глушков е едно от най-големите имена в българския баскетбол, за пореден път започна да казва, че той ще спечели. Откъде ще спечели -  в Арбитражната комисия, избрана от него. Не ги познавам, те не са спортни юристи. В този моменти ние не сме запознати и защо Минчев не е взел LOC. Вината е тяхна и на федерацията . Какво е моето учудване, когато след проявеното мъжество от Георги Глушков и проявената за първи път независимост след една седмица приключи.

 

Ние с Иван Гавалюгов не искаме да ставаме президенти. Искаме да се борим с някои при равен старт – ние, Самоков, Плевен. Българският баскетбол има нужда от Левски 2014, от Балкан, от Спартак Плевен, Черноморец и всички. Играчите на Левски се водят аматьори, позволява го законът, това е някаква вратичка. Някой пропусна да картотекират Данчо Минчев. Ние не искаме да печелим служебно . Не виждам вината на Сандра, но Нора Рангелова и Георги Глушков тепърва трябва да отговарят на нас и на всички отбори. Познавате Георги Глушков, аз по-добре от вас. То няма да вземе решение, ако ще потоп да стане. Как така смело присъди 3-0 при наличието на член на Юридическата комисия на ФИБА. След това го знаете Тити Папазов този артист. Неговата сцена е Бродуей и Болшой театър. Ние не сме за подигравка, аз с него водя 18-годишни спорове.

 

Последствията няма да бъдат за нас, а за федерацията. Ние директно пишем на председателят на Юридическата комисия на ФИБА Свят. Искаме обяснение. На мен снощи ми беше отговорено, няма да казвам имена, че има кристално издадено разрешение, но не е пристигнало.

 

Тити Папазов може да проспи 250 франка в продължение на три мача? Забравете! Сега искам да го видя дали ще събира 20 клуба да обяви Общо събрание или с това решение ще се откаже да се кандидатира за президент на федерацията – този светъл баскетболист и това велико име на баскетбола. Може той да оправи баскетбола и с него да оправи тези гафове."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: НБЛ - мъже, Балкан, Сашо Везенков
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи