Иван Гавалюгов: Изумен съм от повърхностното тълкуване на инцидента


Иван Гавалюгов: Изумен съм от повърхностното тълкуване на инцидента
26-05-2022 20:48 | Мария Маринова

Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов изрази несъгласието си с решението на Арбитражната комисия да потвърди наказанието на Балкан от два мача без публика. Той осъди остро инцидента по време на втория двубой от полуфиналната серия с Левски, но обясни и причините поради, които санкцията според него е неприложима в случая:

 

„Знаете, че съм съпричастен към всичко в българския баскетбол и ботевградския специално. затова си позволих  да присъствам на пресконференцията днес. Чувствам, че БК Балкан е длъжен да я даде, да внесе повече яснота по казусите и да изкаже мнението си по съвсем коректен и аргументиран начин. Не просто казусът с решението на Арбитражната комисия относно случая с трансфера на играч в БК Левски е повод за днешната пресконференция, а и решението да се не уважи жалбата на БК Балкан относно инцидент във втория мач в нашата зала.

 

Ще започна с този инцидент. Имах възможност да се запозная с всички подробности. Първо искам от името на ботевградската баскетболна общественост да поднеса извинения на съдийската тройка. Инцидентът е недопустим и в разрез с нашите разбирания за феърплей, както и за коректни отношения в живота и баскетбола като цяло. Но знаете, че в живота се случват такива неща. Държа да отбележа, че ние не отричаме, че това се е случило, макар да разбрахме след това. Имаме вътрешно разследване и видеозапис от охранителните камери на залата. Това ни даде аргумент, виждайки наложеното  първо от ДАС, после и потвърдено от Арбитражната комисия нарушение според дежурен делегат по доклад на съдията да изразим нашите претенции и несъгласие към това решение и наказанието.

 

Инцидентът е с физическо посегателство от служебно ангажирано с провеждането на спортното мероприятие лице спрямо един от съдиите на полувремето на втория полуфинален мач между Балкан и Левски.  Описаната случка в доклада на дежурния делегат касае или поне така е интерпретирано физическа саморазправа от страна на зрител, присъстващ на мача срещу един от тримата съдии. Фактите говорят за друго. Да, инцидентът е безспорен, съприкосновението е категорично. Предоставили сме видеозапис, но малката подробност е, че  това не е зрител, а служебно лице, служител на ОП Балкан, което е назначено да контролира достъпа в служебната зона и служебния вход.

 

По време на спортното събитие той е в залата в качеството си на служебно ангажирано лице, изпълняващо служебните си задължения, вменени му от неговия пряк ръководител. Всички общински спортни бази се управляват от ОП Балкан, включително и Арена Ботевград. Именно това длъжностно лице, което е било ангажирано да контролира достъпа до служебната зона, в която няма фенове, е извършил въпросното посегателство. Той не може да бъде третиран като зрител. Тук може би има и пропуск в Дисциплинарния правилник на БФБ, в частност НБЛ, тъй като това може би е прецедент, поне в нашата зала е. Там не са третирани случаи, в които такъв тип инцидент бива санкциониран – свързан със служебно ангажирано лице, свързано с провеждането на мероприятието. В правилника е споменато за зрители, изчерпателно изредени всички лица, част от БК, а в случая не става въпрос за такова. Много ясно сме отразили в жалбата, че наложеното наказание за саморазправа от страна на зрител няма как това лице да бъде третирано като зрител и това са единствените ни мотиви. Респективно наказанията финансова санкция и лишаване от публика са неприложими.

 

Никой не е очаквал, че едно служебно ангажирано лице може да извърши такова своеволие, признавам. Вероятно и затова този правилник не третира такъв вид прояви. Не оправдавам по никакъв начин тази проява, напротив. Лицето ще си понесе нужните санкции, но не считаме, че нарушението има отношение към наложеното наказание. Не беше разгледано по този начин и от Арбитражната комисия. Те просто с две изречения и половина много повърхностно, не искам да кажа целенасочено и тенденциозно, вярвам, че са безпристрастни, но са казали, че след като това лице не фигурира в списъка с длъжностните лица, предоставени на дежурния делегат, те директно го отнесоха към зрител, което е абсолютно некоректно тълкуване. Изключително съм изумен от такова простовато и повърхностно тълкуване на този инцидент. Това са ни сериозните претенции. Най-много ни боли, че зрителите няма да могат да наблюдават домакинските мачове на Балкан, особено в решаващата фаза.  Бихме го приели, ако бяха налични обстоятелствата, цитирани в ДАП. Финансовата санкция не е приятна, но е по-приемлива.“

 

Генералният мениджър на Балкан Сашо Везенков допълни: Повече той няма да охранява. Поне за няколко години ще си понесе неговите последствия. Ние вадим нашите изводи и поне на мачовете с Левски, които са по-рискови, ще подобрим охраната.“

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: НБЛ - мъже, Балкан, Иван Гавалюгов
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
betway
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи