България се бори до последно, но отпадна от световните квалификации


България се бори до последно, но отпадна от световните квалификации
(сн. FIBA.basketball)
04-07-2022 22:53 | BGbasket.com

България приключи участието си в световните квалификации. Тимът ни претърпя драматична загуба като гост на Босна и Херцеговина тази вечер в Сараево със 73:76 и остава на последното място в групата с баланс 1-5.

 

Нашите се нуждаеха от задължителна победа, за да продължат напред, а след успеха на Чехия като гост на Литва, тя трябваше да е с поне 10 точки.

 

България се бори до последно, въпреки че бе в състав от десет души за този мач, тъй като заради травми непосредствено преди срещата от групата отпаднаха Александър Везенков и Станимир Маринов. В хода на двубоя пък контузия получи и Йордан Минчев.

 

За тима ни предстои участие във втория етап на предварителните квалификации за Евробаскет 2025.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

 

Домакините поведоха със 7:3 на старта на мача, но водени от стартиралия силно Чавдар Костов, в средата на частта „лъвовете“ обърнаха за 13:10. Последваха размени на водачеството, а след десет минути игра Босна и Херцеговина имаше минимален аванс – 19:18.

 

Две поредни тройки на Александър Лазич и Джанан Муса дадоха начало на втория период, което принуди Росен Барчовски рано да вземе прекъсване. Малко след това обаче играчите на Адис Бечирагич  поведоха с двуцифрена разлика за първи път в мача – 31:21. Подемът в играта на босненците обаче продължи и малко след това авансът им достигна 13. Българите обаче изиграха много силни финални минути на полувремето и след серия от 9:0 и фамозна далечна тройка на Дий Бост, на почивката се доближиха на 36:40.

 

След размяна на кошове на старта на второто полувреме, националите понесоха още един тежък удар. Тимът ни остана и без Йордан Минчев, който изкълчи десния си глезен след приземяване на крака на Лазич и напусна паркета с чужда помощ. Домакините имаха по-добра успеваемост в подкошието, но стрелбата от далечно разстояние държеше нашите в мача и три минути преди края на частта те стигнаха до пълен обрат при 56:53. Баскетболистите на Росен Барчовски реализираха седем тройки само за тази четвърт, три от който на Бост, и преди последната четвърт бяха напред с 62:58.

 

Серия от 8:2 в полза на Босна и Херцеговина обаче доведе до пълен обрат при 66:64. Повече от четири минути след началото на частта България не успяваше да се разпише от игра, преди това да стори Дий Бост. Играчите в жълти екипи отново си върнаха водачеството, но последваха редица пропуски и от двете страни. Минута преди края нашите стигнаха до нов обрат при 71:70 след нови два поредни коша на американския гард. Лазич върна тройка, след което Димитър Димитров изравни за 73:73 при оставащи 32.4 секунди. В следващата атака Джанан Муса бе фаулиран, но изпусна и двата наказателни удара, което отвори възможност за продължение, в което евентуално България можеше да търси победата с нужните 10 точки. Босна обаче взе борбата си в нападение и получи право на последна атака. Така, в самия край звездата на тима Джанан Муса вкара изключителна тройка, с която на практика донесе победата на своя тим, тъй като в оставащата една секунда на практика нашите нямаха време за противодействие.

 

Дий Бост бе най-резултатен за България с 24 точки (6 тройки). С 15 точки е Чавдар Костов, 14 има Димитър Димитров.

 

Петима завършиха с двуцифрен точков актив за победителите. С 16 точки и 8 борби е Миралем Халилович, 14 реализира Александър Лазич.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА - БЪЛГАРИЯ

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ГРУПА F, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО 2023

 

КРАЙНО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА F, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО 2023

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ГРУПА F, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО 2023

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ГРУПА F, КВАЛИФИКАЦИИ ЗА СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО 2023

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: Босна и Херцеговина, България
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи