Георги Младенов: Това поколение заслужава да върне националния отбор U20 в Дивизия А


Георги Младенов: Това поколение заслужава да върне националния отбор U20 в Дивизия А
(сн. Пресклуб България)
12-07-2022 15:20 | Мария Маринова

Старши треньорът на националния отбор за младежи U20 Георги Младенов е оптимист преди предстоящото европейско първенство в Дивизия Б. Той за пореден път изрази мнение, че това поколение има потенциала да върне България в елита. Ето какво още сподели селекционерът на пресконференция днес:

 

Тежко ни беше да определим състава, затова и се забавих толкова много. Трябваше да го направя преди една седмица, но имахме 1-2 контузени играчи, които се възстановяваха. Вчера след последната контрола с Румъния съставът вече стана ясен. Надявам се да не сме сбъркали, но това ще разберем накрая, когато свърши всичко. С нас бяха Константин Паисиев, Томас Читадзе и Митко Генов. Митко обаче се контузи. Смятам обаче, че Костадинов, Стоилов, Минков, Йорданов и Спиров, които са ни на високите ни хора, се справиха добре в подготовката. В никакъв случай обаче не смятайте, че тримата отпаднали са по-слаби от останалите, напротив.

 

12-те на България за европейското при младежите U20

 

Всички отбори на това Европейско искат да се класират в Дивизия А. Не смятам, че ние сме единствените. На първо четене е нормално да излезем от групата, но всички тези отбори на европейското ще искат да се представят по най-добрия начин. Всеки ще иска да отиде напред. Гледахме Унгария и Ирландия. Ако само за момент си помислиш, че можеш просто така да изиграеш мача и да ги победиш, след това може да страдаме. Не можахме да намерим на видео Латвия, защото те се скриха, както и ние по някакъв начин. Имаме само статистики. Те изиграха пет мача – два с Литва, два с Финландия и един с Естония. Това, че са загубили последния мач като домакин на Естония, както и преди това срещу Финландия, в никакъв случай не ме прави по-спокоен или уверен, че ще ги победим.

 

Ние също загубихме два мача – да, без Емо и Коцето. С тях вече отборът е съвсем друг. Не ме разбирайте погрешно. Всички останали са готови и абсолютно заслужено в този отбор. Просто двамата дават по-голяма сигурност и спокойствие на останалите, макар че не смятам, че трябва да ги разделяме. В националния отбор всеки от тях е дал максимума в подготовката си. Останалите бяха по-дълго с нас, докато Емо и Коцето бяха и с националния отбор за мъже, но подготовката им е на ниво. Смятам, че мотивацията, която има отборът и с начина, по който сме се подготвили, само трябва малко късмет и шанс, можем да се класираме в Дивизия А, а защо не и да спечелим шампионата.

 

Ако спечелим групата или сме втори, отиваме на нелек жребий. Победителят от нашата група играе с втория от групата на Сърбия, а втория – с първия от нея. Там най-вероятно ще са Сърбия и Финландия, ако няма някакви изненади. Дай, Боже, всичко да е наред, след това отиваме на групата на домакините, където са Грузия и Северна Македония. Познаваме и двата отбора до болка, изиграхме два мача с тях, имаме ги записани. Оттам нататък зависи само от нас какво ще се случи. Момчетата са достатъчно мотивирани да бъдат следващото поколение, което ще играе в Дивизия А. Имаме 5-6 човека, които ще са в отбора и догодина. Това поколение заслужава да върне националния отбор за 20-годишни в Дивизия А, защото има наистина много талантливи и добри играчи.

 

Нормално е да има очаквания с това поколение. Не смятам, че това трябва да тежи, напротив. Това е допълнителна мотивация, но пак казвам, че не само ние искаме да се класираме. Отборът на Северна Македония е добър, Сърбия също, Финландия, Швейцария, Грузия. Нито един отбор не трябва да бъде подценяван, защото всички имат шансове да се класират в Дивизия А. В никакъв случай нямаме притеснения. Някои казват, че когато нямаш очаквания, нещата се получават. Да, но тогава ти е все едно и каквото стане. В този отбор всички са от едно наистина много талантливо поколение. Всяко от момчетата знае за какво става въпрос и ще даде максимума от себе си, за да може да се класираме. Ясно е, че има мачове, които сигурно ще загубим, но нека да спечелим тези, които трябва. Сигурен съм, че ако спечелим едни пет мача подред, ще ни бъде много по-лесно на финала.

 

Емил Стоилов: Искаме да направим хубав завършек на този етап при подрастващите

 

Стоилов и Костадинов дават една сигурност на отбора. Тимът ни става много силен в подкошието. С тях момчетата стават много по-агресивни в защита. Имат зад гърба си 2.13 център и крило 2.07, което може да помага страшно. Двамата са с опит, играха в Испания. Нека не се заблуждаваме, че първенството ни при подрастващите или в А група е нещо по-специално или е равно с нивото на втора лига в Испания. Нивото е съвсем друго. Не смятам, че са само те обаче. Останалите десет момчета пък дават сигурност на двамата, че имат зад гърба си хора, които са готови да направят всичко, за да могат да успеят.

 

В първия мач с Румъния, който не е слаб отбор, но е под нашето ниво, се показа, че наистина с двамата отборът ни става много сериозен претендент за класиране в Дивизия А. Ставаме много силни в защита и в борбата, както и в нападение. Има играчи, които с тяхната помощ, ще могат да развият и да покажат своя потенциал. Колкото до включването им, те са достатъчно интелигентни. Трябваха им само два дни, когато бяхме във Вършец, за да разберат какво играем и да се ориентират. Играчите нямат проблем помежду си, те са невероятен колектив. Поддържат се един друг. Няма човек, който да се сърди защо не играе или защо е сменян. Не смятам, че от тази гледна точка ще имаме проблеми. Двамата са само плюс, защото и с фигурите им, и с опита, който имат в годините в Испания, само ще бъдат в полза на нашия отбор, защото останалите имат нужда от тях двамата.

 

Само съжалявам, че не успя да дойде Константин Тошков. На една от тренировките получи болки в гърба. Оказа се, че проблемът е много по-сериозен и той е още от преди две години. Имахме малък проблем с Виктор Гергов, който се възстанови за два дни и вчера се появи някаква лека болежка на Коцето, който по време на тренировките с националния отбор е стъпил накриво. Но това не са проблеми, които могат да ни спънат в движение. Всички са здрави, надявам се така да бъдем и до края на първенството, защото всеки от тях е нужен на този отбор. Някои казват, че 10-ият, 11-ият и 12-ият човек не участват на първенството. Напротив, всеки има роля и ще има такава в това първенство. Може да играеш 2 или 5 минути, но е достатъчно да направиш това, което се изисква от теб, за да можеш да помогнеш. Всяка помощ от тези 12 човека ще бъде необходима. Годините, в които играеха 5 човека по 40 минути, вече отминаха. Може би Емо и Коцето ще бъдат повече натоварени и с повече игрово време, но това е заради опита.

 

Шансът да се класираме е много голям, но това не значи, че сме готови и сме там. Ако влезете в моята глава в момента, ще разберете, че вече се чувствам шампион. Много искам да се класираме и да спечелим шампионата и не заради моето его, а защото тези момчета набор 2002 заслужават, заради това, което са дали на националния отбор. А и следващото поколение 2003/2004 защо да не играе в Дивизия А? И те се борят и дават максимума от себе си. Както каза и Емо, това ще бъде перфектен завършек на тяхната „кариера“ при подрастващите. Смятам, че момчетата го заслужават."

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U20, Георги Младенов
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи