Младежите U20 се доближиха на крачка от четвъртфиналите в Грузия


Младежите U20 се доближиха на крачка от четвъртфиналите в Грузия
(сн. FIBA.basketball)
17-07-2022 17:34 | BGbasket.com

Националният ни отбор по баскетбол за младежи U20 записа втора победа на европейското първенство в Дивизия Б, което се провежда в Грузия. В среща, изиграна днес в „Тбилиси Арена“, тимът ни се наложи над Унгария със 73:54 след силно второ полувреме и вече е много близо до това да се класира на четвъртфиналите в турнира.

 

В последния си мач от групата в сряда нашите ще имат за съперник Ирландия, като двубоят може да се окаже директен сблъсък за първото място в групата, ако тимът победи Латвия тази вечер. По този начин ирландците и българите ще се изравнят на върха с по две победи и ще си гарантират местата в Топ 8 още днес. При успех на латвийците обаче, срещите от последния кръг ще са решаващи за това кои тимове ще продължат към четвъртфиналите. Отборът ни пак ще е в най-добра позиция, но на теория ще има шанс и за тройна въртележка.

 

ФОТОГАЛЕРИЯ ОТ МАЧА

 

Унгария поведе с 9:4 на старта на мача, но след 8 безответни точки нашите стигнаха до пълен обрат. Те имаха предимство в подкошието и се откъснаха със 17:11, но след два поредни коша на съперника в края на частта, разликата падна само на 2 – 17:15.

 

Подемът в играта на унгарците продължи и те бързо стигнаха до пълен обрат, като за три минути и половина от нашия тим се бе разписал единствено Мартин Йорданов. Лъчезар Тошков намали за 21:24, но тройка на Бенце Нойвирт веднага след това изведе отбора му напред с 6 и принуди Георги Младенов да вземе прекъсване. Мерникът на символичните гости обаче също започна да изневерява и след серия от 7:0 „лъвчетата“ обърнаха за 29:28, но на почивката предимството отново бе за Унгария – 31:29. Тимът ни имаше предимство в повечето елементи от играта, но правеше повече грешки, откъдето дойде и разликата.

 

България започна да доминира още по-осезаемо в подкошието след паузата. Нашите стартираха полувремето със серия от 12:0 след точни стрелби на Емил Стоилов, Берк Мехмед и две тройки на Мартин Ангелов. Първият кош на унгарците дойде повече от шест минути след подновяването на играта, като те вкараха едва 7 точки в тази четвърт. Така, преди решителния период българите водеха с 47:38, но двама от лидерите на тима – Стоилов и Костадинов, вече имаха по четири лични нарушения.

 

Още в началото на последната част обаче воденият от Георги Младенов отбор отново направи разликата двуцифрена, а в оставащото време спечели още по-убедително.

 

Съставът на България овладя 54 борби срещу 31, като вкара двойно повече точки в подкошието, което бе и ключово.

 

Емил Стоилов завърши с дабъл-дабъл за успеха – 13 точки и 11 борби, а по 13 точки имат също Мартин Ангелов и Лъчезар Тошков (7 борби).


За Унгария Гержон Радич отбеляза 14 точки, с 11 е Бенце Нойвирт.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА БЪЛГАРИЯ U20 - УНГАРИЯ U20

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2022 ЗА МЛАДЕЖИ U20 / ДИВИЗИЯ Б

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПИТЕ НА ЕВРОБАСКЕТ 2022 ЗА МЛАДЕЖИ U20 / ДИВИЗИЯ Б

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2022 ЗА МЛАДЕЖИ U20 / ДИВИЗИЯ Б, ГРУПА C

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2022 ЗА МЛАДЕЖИ U20 / ДИВИЗИЯ Б, ГРУПА C

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U20
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи