България U20 мина през иглени уши, но стигна до четвъртфинал


Номер 1 за българския баскетбол
Номер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетболНомер 1 за българския баскетбол
(сн. fiba.com)

20-07-2022 17:57 | BGbasket.com

България спечели група С на европейското първенство за младежи U20, въпреки загуба със 72:75 от Ирландия в последния мач от фазата.


Националите пропиляха преднина от 16 точки и бяха зсатрашени дори с отпадане от четвъртфинал, но в края се измъкнаха и са първи в групата.


Те най-вероятно ще срещнат Финландия в Топ 8, като за една точка се разминаха със Сърбия. Мачовете от група D, които ще излъчат нашия опонент, са по-късно днес.


След силния мач срещу Унгария, Мартин Ангелов бе промяната в стартовия състав на България за решителната битка.


Срещата започна малко по-бавно за нашите момчета, но те успяха да влязат в ритъм в средата на частта и до края на първия период взеха и преднина. Георги Младенов успя да завърти 9 баскетболисти в състава само в тези 10 минути и те дръпнаха с 23:14.


Първата двуцифрена преднина дойде с първия кош за втората четвърт, чак в третата минута от нея, като и двата тима имаха трудности да отбележат доста време.


Частта остана нискорезултатна, като Ирландия навакда малко от пасива си, но в края България пак се откъсна с 10 за 35:25 на почивката.


Още със старта на второто полувреме разликата стигна 16, само за да последва ужасен период за нашите. Ирландия направи силна серия и се върна в мача, а след това направи и пълен обрат до 53:50 в края на частта. Ирландците нанизаха 28 точки за 10 минути, след като за цяло първо полувреме вкараха 25.


Българският отбор направи доста грешки, а стигаше и по-трудно до атаки, различни от стрелба за три точки.


Мачът започна отначало при 53:53, но оттам ирландците вкараха две поредни тройки, а серията им продължи до 15-0...


Оттам оставаха само 5 минути до края, за търсене на по-трудното. Въпреки че все пак при определена разлика, при загуба, ни даваше дори първото място, тимът ни спря да се движи и в защита допускаше твърде лесни кошове. Две тройки на Константин Костадинов в последните две минути ни оставиха надеждите, правейки пасива ни 10. Преди това обаче тимът ни остана без Емил Стоилов, след петото му лично нарушение.


Все пак, България прояви характер и мисъл в решаващите последни 60 секунди, направи серия от 10-0, използва хаоса при противника и стигна до ключови 3 точки пасив - точно достатъчни за първото място в групата. Загуба над 4 точки ни пращаше втори, а над 11 - трети.


Константин Костадинов игра без смяна, 40 минути, за 24 точки и 9 борби. 11 добави Мартин Ангелов, 9 - Берк Мехмед.

 


ПЪЛНА СТАТИСТИКА ОТ МАЧА ИРЛАНДИЯ U20 - БЪЛГАРИЯ U20

 

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2022 ЗА МЛАДЕЖИ U20 / ДИВИЗИЯ Б

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПИТЕ НА ЕВРОБАСКЕТ 2022 ЗА МЛАДЕЖИ U20 / ДИВИЗИЯ Б

 

ИНДИВИДУАЛНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2022 ЗА МЛАДЕЖИ U20 / ДИВИЗИЯ Б, ГРУПА C

 

ОТБОРНА СТАТИСТИКА ОТ ЕВРОБАСКЕТ 2022 ЗА МЛАДЕЖИ U20 / ДИВИЗИЯ Б, ГРУПА C

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Тагове: България U20
Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи