Бритни Грайнър бе осъдена на девет години затвор


Бритни Грайнър бе осъдена на девет години затвор
(сн. FIBA.basketball)
05-08-2022 13:05 | БТА

Баскетболистката Бритни Грайнър бе осъдена на девет години затвор от съда в Русия за трафик и притежание на наркотици. Освен това тя трябва да плати и глоба от 16 000 долара.

 

31-годишната Грайнър, която е двукратна олимпийска шампионка с тима на САЩ и една от големите звезди на Женската национална баскетболна асоциация, бе задържана през февруари на московското летище "Шереметиево", след като в багажа и бе открито шишенце с масло от канабис.

 

Според съда Грайнър е внесла забраненото вещество умишлено и с престъпни намерения и не прие оправданието на американката, която призна вината си, че случайно е сложила шишенцето в багажа. Освен това тя изтъкна и лекарско предписание за ползване на канабиса, което също не беше уважено от съда. Максимално предвиденото наказание от руското законодателство бе 10 години, а прокуратурата поиска присъда от 9,5 години.

 

Президентът на САЩ Джо Байдън излезе с изявление, в което нарече осъдителната присъда на Грайнър "неприемлива" и призова Русия да освободи баскетболистката. В изявлението си президентът добави, че той и администрацията му ще работят за постигането на тази цел.

 

За да освободи Грайнър, Москва поиска да бъде освободен оръжейният търговец Виктор Бут, който излежава присъда от 25 години във федералния затвор в щата Илинойс.

 


 

 Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

 Следвайте BGbasket.com в Instagram

Абонирате за канала ни в 


Коментари
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи