Даниел Клечков: Трябва да има обединение на всички фронтове в баскетбола ни с ясната цел да създаваме състезатели


Даниел Клечков: Трябва да има обединение на всички фронтове в баскетбола ни с ясната цел да създаваме състезатели
(сн. FIBA.basketball)
10-08-2022 14:38 | Мария Маринова

Националният ни отбор по баскетбол за юноши U18 завърши преди дни участието си на европейското първенство в Дивизия B, което се проведе в Румъния. Тимът ни се класира на 16-ото място, въпреки че имаше реален шанс да достигне и до четвъртфиналите. Пред BGbasket.com старши треньорът Даниел Клечков даде оценка за представянето на отбора и сподели къде най-много изоставаме от водещите тимове, както и върху какво трябва да се работи най-вече занапред. Ето какво каза той:

 

- Със сигурност има разочарование, но все пак каква е равносметката ти за представянето на отбора на европейското?

 

- Да, разочарованието е голямо, защото бяхме близко до класиране в Топ 8 и е съвсем нормално да го чувстваме. За мое съжаление, по-голямото разочарование идва не от класирането, а от завършека на първенството от нашия отбор. Независимо за кое място се играе, отборът защитава името на България и това задължава да се играе на 100% докрай във всеки един мач без значение от това за какво класиране става дума. Като изключим последните два двубоя, равносметката е, че националният отбор се представи равностойно срещу всеки един съперник до мача с Латвия. С оглед на селекцията с която разполагаме, смятам, че отборът ни имаше облик и стил на игра, което беше част от целите на треньорския щаб.

 

- На практика един кош ни раздели от Топ 8, реално ли е 16-ото място в такъв случай или наистина можехме и повече?

 

- Абсолютно можехме повече, тъй като реално ние завършихме с три победи и две загуби в груповата фаза. Това, че станахме част от тройна въртележка и зависехме от други отбори, ни изигра лоша шега, но това можеше да се избегне, ако бяхме задържали разликата си в мача с Грузия. За съжаление, не успяхме, което доказа за пореден важността на това да бъдем на 100% концентрирани във всеки един мач, защото не се знае никога буквално коя точка би могла да те елиминира.

 

 

- Започнахте много силно турнира, защо се получи този спад след края на груповата фаза?

 

- С оглед изпуснатото класиране в Топ 8 и загубения мач с Естония в продължение, който щеше да ни изпрати на мач за 9-ото място, отборът претърпя психологически срив. Тук не можах да овладея ситуацията и да не допусна този срив да повлияе на представянето на отбора, което доведе до две загуби, които в нормалния ни облик не мисля, че бихме допуснали. Държа да подчертая, че тук не става дума за физическа умора в играчите, а изцяло за психологически фактори. На 100% това беше причината отборът да загуби в своя облик в последните двубои. Това е абсолютно нормално, знаейки, че си бил толкова близо до Топ 8 и е нещо, върху което трябва да работим занапред.

 

- Каква е оценката ти за представянето им – не само игрово, а и от гледна точка на себераздаване и отношение?

 

- Изключително доволен съм от момчетата в тренировъчния процес, до мача с Естония включително също съм доволен от старанието и себераздаването им. Те повярваха в идеята отборът да пази агресивна защита и направиха всичко възможно да изпълняват указанията ни, което е един от факторите да бъдем толкова близо във всеки един мач от груповата фаза.

 

 

- Къде най-много изоставаме от водещите отбори в тази възраст?

 

- Най-много изоставаме в селекцията, генерално в липсата на високи състезатели в подкошието. Също така, от гледна точка на атлетизъм изоставаме, което вече оказва голямо влияние на това ниво. Нямаме елементарни навици при борба в подкошието, акцент тук може да се постави на липсата на задгърбване на противниците ни. Към тези фактори, прибавената липса на техника на висока скорост срещу агресивна защита ни оказва огромно затруднение за създаване на чисти ситуации в нападение, а дори и когато стигнем до тях, успеваемостта ни е много ниска.

 

- Какво е необходимо, за да може български тим отново да се класира за Дивизия А и да задържи мястото си там?

 

- На първо място, трябва да има обединение на всички фронтове в баскетбола ни с ясната цел да създаваме състезатели. Тук включвам състезателите да бъдат изключително отдадени на спорта, тъй като с час и половина работа на ден няма как да се случи. В това число, също прибавям и нас, треньорите и президентите на клубовете, които трябва да подпомагаме това развитие на играчите. Надявам се, че класирането ни няма да повлияе демотивиращо, а напротив - трябва да извлечем поуките си и нещата в които изоставаме да се стараем да ги подобрим, защото тези момчета след две години ще играят вероятно на европейско до 20 години и отново ще можем да сверим часовниците си и да видим дали наистина сме надградили от предното ни участие. Пожелавам на момчетата да са здрави и успех през новия сезон. Искам да благодаря на БФ Баскетбол за гласуваното доверие и на целия щаб за показания професионализъм през целия период на подготовката и на самото европейско.

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: България U18, Даниел Клечков
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
betway
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи