Таня Гатева: Фланелката на България ме мотивира най-вече, а не толкова успехите


Таня Гатева: Фланелката на България ме мотивира най-вече, а не толкова успехите
16-08-2022 16:03 | Мария Маринова

Три години, след като изведе жените U20 до титлата в Дивизия B, Таня Гатева отново ще води национален отбор на европейско първенство. Този път тя ще е начело на тима ни за момичета U16, който в четвъртък започва участието си на шампионата в тази възраст в Подгорица. Пред BGbasket.com Гатева сподели очакванията си за предстоящото първенство, както и как е преминал тренировъчният процес.

 

„Подготовката протече добре. Момичетата се раздадоха. Свикнаха с изискванията, натрупаха смелост в контролите. Смятам, че в момента сме един добър колектив. Включването на Моника и Деница бе много положително и вдъхна доза спокойствие“, заяви Гатева.

 

Тя сподели и впечатленията си от отбора: „Трудно се справяме в нападение срещу агресивна защита. В началото трудно приемаха критика, борбата под двата коша също е голям проблем, но се опитваме в движение да изчистваме и да прикриваме слабостите ни.“

 

„Впечатленията от този набор са ми, че ако тренират целенасочено и целогодишно, не отстъпваме по нищо като селекция на този етап от другите отбори. По-скоро е като умения“, добави наставникът.

 

В последния момент заради контузия отпадна Ванеса Кокалова, която бе заменена от Албена Соколова. „За съжаление има здравословни проблеми. Целият екип работим да ги отстраним, доколкото зависи от нас. Надявам се това да се случи в следващите дни“, обясни Гатева.

 

На шампионата в Подгорица България е в група с домакина Черна гора, както и с Норвегия и Турция: „Съперниците са проучени. На Норвегия имаме видео, а с Турция играхме преди 20 дни. Трудна група, но не и невъзможна. Отиваме на европейското първенство да победим задължително Норвегия и да търсим втора победа срещу Турция, за да се класираме в Топ 8.“

 

Гатева коментира и годишнината от спечелването на титлата в Дивизия B от жените U20. „Този финал е много скъп, един изключителен спомен за цял живот. Чуваме се с момичетата и коментираме все още ситуации. Радвам се, че всички продължават да играят и да гонят целите си.“

 

Допълнителна мотивация ли е този успех? „Фланелката на България ме мотивира най-вече, а не толкова успехите, които съм постигнала. Много искам, въпреки всичко, което става у нас, да спечелим промоция с всички национални отбори и да се задържим в елита. Трябва да спрем да се оправдаваме само със състезателите. Те са такива, каквито сме възпитали и обучили“, завърши Гатева.

 

- Подкрепете ни и като се абонирате за канала ни в YouTube


 

Харесайте BGbasket.com във Facebook

 

Следвайте BGbasket.com в Instagram


Тагове: България U16 (жени), Таня Гатева
BGbasket.com има нужда от Вас, за да продължи да съществува

Подкрепете BGbasket.com


Коментари
betway
Други новини
Номер 1 за българския баскетбол
Откажи